Amerika’ya Nasıl Gidilir? | 2024 Yılı Kapsamlı Rehberi
08 Ağustos 2024
Amerika Birleşik Devletleri güçlü ekonomik yapısı, hayat standartları, eğitim imkanları ve turistik zenginliği nedeniyle farklı amaçlar doğrultusunda Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin odak ülkelerinden birisidir. Dolayısıyla Amerika’ya nasıl gidilir? sorusu farklı amaçlarla olsa da pek çok kişinin merak konularındandır.
Rehber niteliğindeki bu yazımızda Amerika’ya seyahat etmek için kullanabileceğiniz seçenekler hakkında kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Dilerseniz ABD vize hizmetlerimiz ile başvuru, randevu ve vize yenileme işlemlerinizi emekli ABD konsolosluk çalışanları ve vize uzmanı ekibimizle hızla ve hatasız yürütebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da hizmetlerimize göz atabilirsiniz.
Amerika’ya Gitmek içi Kullanabileceğiniz Seçenekler
Amerika’ya Turist olarak Gitmek
Dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olan ve onlarca farklı kültüre ev sahipliği yapan Amerika, turistik gezi düzenlemeyi planlayan kişiler için akıllara ilk gelen ülkelerden birisidir. Geniş bir coğrafyaya yayılmış olan ülke, her bir bölgesinde farklı tecrübeler yaşamanıza olanak sağlar.
Her yıl milyonlarca kişi Amerika’ya turistik seyahat gerçekleştirmektedir. Amerika’yı ziyaret etmek isteyen yabancı uyruklu kişiler turist vizesi ile Amerika seyahati düzenleyebilir.
Amerika’ya Turist Olarak Gitmek için Gereklilikler
Amerika’ya turist olarak gitmek için öncelikle B1/B2 turist vizesi başvurusu yapmanız gerekir. Turist vizesi ile Amerika’da 10 yıllık vize süresi boyunca her yıl 180 günü geçmemek kaydıyla bulunabilirsiniz. Ancak Amerika turist vizesi başvuruları için karşılanması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır.
Turist vizesi başvurusunda bulunacak olan kişilerin Amerika’ya geçici olarak gittiklerini ve geri döneceklerini gösterir nitelikte kanıtlar sunmaları gerekmektedir. Bunun için:
Düzenli bir çalışma/eğitim hayatı
İyi düzenlenmiş bir seyahat planı
Ülkenizde aile ve mülk benzeri nitelikleriniz
gibi faktörler Amerika’ya gitme amacının turistik olduğunu ver geri dönme niyetinde olduğunuzu göstermeye yardımcı olacaktır.
Kimler Amerika’ya Turist Olarak Gidebilir?
Amerika’ya turist olarak gitmek için öncelikle geri dönme niyetinin bulunması ve bunun kanıtlanabilir nitelikte olması gerekmektedir. Amerika’ya giderek orada bir hayat kurma amacında olduğunuza ya da çalışmak istediğinize dair konsolosluk yetkilileri tarafından şüphe duyulması başvurunuzun olumsuz sonuçlanması neden olacaktır.
Eğer vizenizi amacı dışında kullanılacak olursanız Amerikadan deport edilebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmamak için Amerika’da Deport Edilmek adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Amerika turist vizesi başvurusunda bulunacak olan kişilerin aşağıdaki şartları karşılaması gerekir:
Ülkesi ile sıkı bağlara sahip olma
Yeterli maddi kaynağa sahip olma
Suç geçmişinin bulunmaması
Bulaşıcı hastalığının bulunmaması
Bu şartları karşılamayan kişilerin turist vizesi başvuruları olumsuz sonuçlanabilir.
Bu bağlamda bazı meslekler turist vizesi alma konusunda avantajlı olabilmektedir. Örneğin Devlet Memurları için ve Yeşil Pasaport Sahipleri için ABD vizesi almak hakkında ilgili içeriklerimizden ayrıntılı bilgi edinebilir ya da meslek ve diğer niteliklerinizin uygunluğunu ücretsiz öğrenebilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Amerika’ya Turist Olarak Gitmek için Kullanabileceğiniz Vizeler
Amerika’ya turistik seyahat gerçekleştirmek isteyen kişiler büyük oranda B1 ve B2 birlikte verilen Turist vizesi başvurusunda bulunmalıdır.
Bununla beraber üniversite öğrencileri yaz tatillerinde Work And Travel programı ile Amerika’da çalışma ve seyahat fırsatı yakalayabilir. J1 vizesi temelde değişim programları için kullanılsa da Work and Travel programı ile Amerika’da bulunan kişilere ülkeyi gezebilmeleri için de bir süre tanınması nedeniyle turistik bir amaç taşıdığını söyleyebiliriz.
Bu noktada bir not olarak eklemek isteriz ki turist vizeleri size verilen süre sonunda ABD’den ayrılma niyetiniz olduğu düşünülerek verilmektedir. ABD’ye turist vizesi ile geldikten hemen sonra Green Card başvurusu yapmak ya da başka bir vize türüne geçiş yapmak ülkede bulunma durumunuzu riske atabilir.
Konu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için bir göçmenlik avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Amerika’ya İş Amaçlı Gitmek
Amerika’ya gerçekleştirilen seyahatlerden önemli bir kısmı iş amaçlı yapılan ziyaretlerden oluşturmaktadır. Amerika’ya yapılacak olan iş amaçlı ziyaretler için birden fazla yol bulunmaktadır. Şartları karşılayan kişiler amaçladıkları iş gezisinin niteliklerine yönelik uygun olan vize statüsüne başvuru yaparak Amerika seyahati gerçekleştirebilir.
Yazımızın devamındaki detaylardan önce B1/B2 vizesinin kısa süreli iş amaçlı seyahatler için de kullanılabildiğini belirtmek isteriz. ABD’de iş toplantısı ya da fuar katılımı gibi maddi kazanç niyeti olmayan başvurular için mümkün olan bu seçenek hakkında detaylı bilgi için B1 Vizesi yazımıza göz atabilirsiniz.
Kimler Amerika’ya İş Amacıyla Gidebilir?
Amerika’ya iş amaçlı seyahat etmek için farklı seçenekler bulunmaktadır. Önemli olan seyahatin gerekçesini oluşturan işin ve planlanan seyahatin niteliğidir. Aşağıdaki amaçlar doğrultusunda Amerika’da iş yapmak, çalışmak, şirket kurmak ya da iş kurmak için vize başvurusu yapabilirsiniz:
Amerika’da yatırım yapmak
Çalışmakta olduğunuz şirketin Amerika şubesine transfer olmak
Şirket kurulumu için Amerika’ya gitmek
ABD ve ticaret anlaşması olan ülke arasında ticaret yapmak
Fuar, seminer, toplantı gibi kısa süreli iş gezisi yapmak
Saydığımız bu seyahat amaçlarının her biri için farklı gereklilikler, başvuru ve hazırlık aşamaları bulunmaktadır. Yazımızın devamında Amerika’da çalışmak için kullanabileceğiniz vizelere değineceğiz.
Amerika’ya İş Amacıyla Gitmek için Kullanabileceğiniz Vizeler
Amerika’ya iş amaçlı yapılacak seyahatler için kullanılabilecek başlıca 5 vize statüsü bulunmaktadır:
H-1B Amerika Çalışma Vizesi
L-1A ve L-1B Şirket İçi Transfer Vizeleri
E1 Tüccar ve E2 Yatırımcı vizeleri
Başlıca bilinen bu vizeler dışında iş amaçlı Amerika seyahati gerçekleştirebileceğiniz öne çıkan yeteneğiniz ya da mevsimlik işler için de çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi için ABD Vize Türleri kategorisindeki yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Vize Sponsoru İşveren ile Amerika’ya Gitmek: H-1B Vizesi
Uzmanlık gerektiren bir meslek ile Amerika’da çalışmak isteyen kişiler için uygun olan H-1B bir göçmen olmayan çalışma vizesidir. İşveren sponsorluğunda başvurulabilen bu vize statüsü lisans, yüksek lisans ve doktora yapmış ve alanında uzmanlaşmış kişilere kendi alanı için yapılan iş tekliflerinde kullanılabilir. H1B Amerika Çalışma Vizesi uzmanlık gerektiren işler içindir.
Ayrıca vize sponsoru işverenin Amerika’da istediği alanda istihdam edecek kişi bulamadığını göstermesi gerekir. Bu nedenle H1B vizesi özellikle teknoloji şirketleri tarafından sıkça kullanılmaktadır.
Sponsor bir işveren bulmakta güçlük çeken kişiler için eğitim ve deneyim gerektirmeyen ayrıca EB-3 Vasıfsız İstihdam programı da incelenmesi gereken bir seçenek olabilir.
Gerekli Belgeler ve Şartlar
H-1B başvurusunda bulunmak isteyen profesyonellerin karşılaması gereken birtakım şartlar bulunur. H-1B vizesi için karşılanması gereken şartlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
ABD’li işverenden uzmanlık bilgisi gerektiren alana yönelik bir iş teklifi
Uzmanlık alanına ilişkin profesyonelliğin eğitim ve deneyimle resmi kanıtı
Açılan iş teklifi için ABD’de uygun kişilerin bulunamaması
Bu şartların karşılanması halinde işveren tarafından başlatılan ve sonrasında çalışanın devam ettirmesi gereken H-1B vize başvurusu yapılır. H-1B başvurusunda bulunmak için gerekli olan evraklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bu evraklar beraberinde yapılacak iş ve başvuruya ilişkin destekleyici evrakların da başvuruda hazırlanmış olması gerekmektedir. Başvuru sahipleri sayılan bu evrakları vize görüşmesine giderken yanlarında götürmelidir.
Avantaj ve Dezavantajları
H-1B vizesi her yıl yalnızca 35 bin kişiye verilmektedir. Bu nedenle yıllık düzenlenen kurada seçilmek gerekmektedir.
H-1B vizesi genellikle 3 yıllık verilmektedir. Mevcut şartlarda değişiklik yaşanmaması ve sponsorluğun devam etmesi şartıyla vize süresi 6 yıla kadar uzatılabilir.
H-1B vizesini uzatma işlemleri diğer bazı vizelere göre daha kolaydır. İstenen şartlar sağlanıp sponsor onayladığında H1B vizesi 3 yıl daha uzatılabilmektedir.
H1B vizesi 3 yıl uzatma ile maksimum 6 yıl için kullanılabilir.
H-1B sahibi kişiler ve aile üyeleri Amerika’da bulundukları süre içerisinde gerekli şartları sağlayarak Green Card başvurusunda bulunup yasal daimi ikamet sahibi statüsüne geçiş yapabilmektedir.
Şirket Transferi ve Kuruluşu için Amerika’ya Gitmek: L-1A ve L-1B Vizeleri
Amerika’da iştiraki bulunan uluslararası bir şirketin farklı ülkedeki şubesinde çalışmakta olan beyaz yakalıların Amerika iştirakine transfer edilmesi için L-1A ve L-1B vizelerine başvurulması gerekmektedir. H-1B vizesinin aksine sponsorluk arayışına girmeniz gerekmemektedir. Bu noktada çalıştığınız ya da yönetici olarak bulunduğunuz şirketiniz sponsorunuz olacaktır.
Çalışanların şirketteki rolüne göre başvurulacak vize statüsü değişiklik göstermektedir. Yönetici rolü için L1A, uzman rolü için L1B vize başvuru süreci başlatılmalıdır.
Gerekli Belgeler ve Şartlar
L-1A ve L-1B vizesi başvurusunda bulunan çalışanların vize sahibi olmaları için bazı uygunluk gerekliliklerini karşılamaları gerekmektedir. Buna göre:
Çalışanın ABD’de iştiraki olan veya kurulacak olan en az 1 yıl çalışması gerekmektedir.
L-1A başvurularında çalışanın şirket yöneticisi rolünde olması gerekirken L-1B için ise çalışanın şirkette uzmanlaşmış olduğu alanda çalışması gerekmektedir.
Çalışanın şirkette son 3 yılda en az 1 yıl aralıksız olarak çalışmış olması gerekmektedir.
Şirketin Amerika’da aktif olarak iş yapıyor olması ve çalışana bu doğrultuda teklif yapmış olması gerekmektedir.
Bu şartları sağlayan şirket yöneticileri veya uzman çalışanlar şirketin ABD iştirakine transfer olmak için L-1A ve L-1B vizelerine başvuruda bulunabilirler.
Beyaz yakalı pozisyonlarda çalışmak için yapılacak vize başvurularında hazırlanması gereken evraklar ise şu şekildedir:
Geçerliliği en az 6 ay daha devam etmekte olan pasaport
İki adet biyometrik fotoğraf
Doldurulmuş DS-160 formunun onay sayfası
İşverenin USCIS’e sunduğu ve onaylanan I-129 dilekçesinin kopyası
Bu belgeler beraberinde başvuru sahibinin başvurusuna ilişkin destekleyici evraklar da mülakat görüşmesine götürülmelidir.
Avantaj ve Dezavantajları
L-1 vize başvuruları genel olarak hızlı olarak sonuçlanmaktadır.
Halihazırda bulunan bir şirket için 3 yıla kadar L-1 vizesi ile ABD’de kalabilirsiniz.
Yeni kurulan şirketler için ilk girişte verilen süre 1 yıldır.
L1-A ile yöneticiler için 7 ve L1-B ile çalışanlar için 5 yıla kadar vize uzatılabilir.
Bunun beraberinde L-1 vize statüleri ile Amerika’da kalan kişiler gerekli şartları yerine getirerek Green Card başvurusunda bulunabilirler. Bu şekilde kişiler yasal daimi ikamet statüsüne geçiş yapabilmektedir.
Yatırım ve Ticaret Amacıyla Amerika’ya Gitmek: E1 ve E2 Vizeleri
Amerika’da gerçekleştirilecek bir yatırım ya da ABD ile yürütülen ticaret doğrultusunda Amerika’ya gitmek isteyen kişiler E1 veya E2 vizelerini kullanabilir. Bu doğrultuda yapılan yatırımın hangi alanda olduğu ve yatırımın türü ya da yapılan ticaretin sürekliliği gibi bir takım faktörler önem içermektedir.
ABD ile ticaret anlaşması olan ülke vatandaşları ticari faaliyetlerini Amerika’da yürütebilmek amacıyla ile E1 vizesi başvurusunda bulunabilmektedir. E2 vizesi ise Amerika’da yapılacak yatırımlar için Amerika’ya seyahat etmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken vize statüsüdür.
Amerika ile Türkiye arasında söz konusu ticaret ve yatırım anlaşmaları yürürlüktedir. Dolayısıyla Amerika’ya yatırımcı ve ticaret vizeleri ile gidebilirsiniz.
Burada önemli olan nokta yapılacak olan yatırımın aktif bir çalışma planını beraberinde getirmesidir. Aksi taktirde yalnızca maddi olarak yapılan ve aktif çalışmayı gerektirmeyen pasif yatırımcılar E2 vizesi alma hakkı kazanamayacaklardır. Konu hakkında daha detaylı bilgi için Amerika E2 Vizesi – Yatırımcı Vizesi ile Amerika’ya Gitmek içeriğimize göz atabilirsiniz.
Gerekli Belgeler ve Şartlar
E statüsü ile Amerika’ya seyahat etmek isteyen iş insanlarının bu vize statüsüne hak kazanmaları için karşılamaları gereken bazı şartlar vardır. Öncelikli olarak başvuru sahibinin Amerika ile yatırım ve ticaret anlaşması olan ülkelerden birinin vatandaşı olması gerekmektedir.
E1 vizesi için şartlar:
Söz konusu ticaretin anlaşma ülkesi ile ABD arasında gerçekleşmesi gerekmektedir.
Ticaretin önemli sayılabilecek derecede olması gerekmektedir.
Sürekliliği bulunan bir ticaret yapılıyor olmalıdır.
Başvuru sahibi denetleyici veya yönetici pozisyonunda çalışıyor olmalıdır.
E2 vizesi için şartlar:
Yapılan yatırım belirli bir işin geliştirilmesine ve büyümesine yönelik olmalıdır. Gerçekçi olmayan yatırımlar vizeye uygun değildir
Yapılan yatırımın önemli sayılabilecek seviyede olması gerekmektedir. Bu miktar faaliyet konusuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
Yapılacak olan yatırımın aktif bir yatırım olması gerekmektedir. Aktif çalışma gerektirmeyen pasif yatırımlar bu vize için kullanılamaz.
Bu noktada pasif yatırım ile bahsedilen üretim ve hizmet amacı içermeyen örneğin ev almak türünde yatırımlardır.
Avantaj ve Dezavantajları
E statüsünde iş amaçlı Amerika’ya giden kişilerin eşleri ve 21 yaşının altındaki çocukları da Amerika’ya seyahat edebilir.
İlk girişte 2 yıl kadar ABD’de bulunabilir ve süre uzatmak için başvuruda bulunabilirsiniz.
E statüsü Green Card’a geçiş yapmak için doğrudan bir yöntem değildir. Öte yandan niteliklerinizin başvuru yapmaya uygun olup olmadığını öğrenmek için bir göçmenlik avukatı ile görüşmeniz faydalı olacaktır.
Amerika’ya Eğitim Almak için Gitmek
İngilizce eğitimi almak, bir değişim programı ile ABD’yi ziyaret etmek, üniversite eğitimi almak ya da kısa süreli bir kursa katılmak gibi pek çok eğitim öğretim faaliyeti için ABD vizesi alabilirsiniz. Eğitim almak için Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin seyahat amacına uygun olarak başvuru yapabilecekleri çeşitli vize türleri bulunmaktadır.
Amerika’ya Eğitim Amacıyla Gitmek için Kullanabileceğiniz Vizeler
Eğitim amacıyla Amerika’ya gitmek için kullanılabilecek vizeler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bu vizelerin her biri farklı eğitim türleri ve programlar için kullanılmakta ve farklı özelliklere sahip olmaktadır. Ayrıca bu eğitim vizeleri ile Amerika’da eğitim alırken sınırlı süre ve şartlar altında çalışabilmek de mümkündür.
En Yaygın Kullanılan Öğrenci Vizesi: F1 Vizesi
F1 vizesi yabancı uyruklu öğrencilerin Amerika’da eğitim almak için başvuruda bulundukları yaygın bir vize statüsüdür. ABD’de üniversite eğitiminden dil kurslarına kadar geniş bir kapsamda tercih edilen öğrenci vizesi başvurusu gerçekleştirilmeden önce başvuru sahibinin Amerika’da uygun bir eğitim kurumundan kabul alması gerekir.
Amerika’da kabul alınan eğitim kurumunun eğitim görülecek programa ilişkin imzalayacağı I-20 formu ile süreç başlayacaktır. Eksiksiz ve hatasız şekilde başvuru sürecini tamamlayan ve şartları taşıyan başvuru sahipleri F1 vizesi ile Amerika’da eğitim almaya başlayabilir.
Gerekli Belgeler ve Şartlar
F1 vizesi ile Amerika’da eğitim görmek isteyen kişiler için en temel şart bir eğitim kurumundan kabul alınmasıdır. Eğitim görülecek olan okuldan kabul alan öğrenciler başvuruda bulunabilirler.
Bunun beraberinde başvuru sahipleri şu şartları karşılıyor olmalıdır:
Eğitim görülecek okul bir dil okulu değilse İngilizce yeterliliğine sahip olunması gerekmektedir.
Amerika’daki eğitim süresi boyunca yeterli olacak finansal kaynağa sahip olunmalıdır.
Görülecek eğitimin tam zamanlı bir eğitim olması gerekmektedir.
Bu şartları karşılayan kişiler başvurularını tamamlayarak F1 statüsü ile Amerika’da eğitim alabilirler. Başvuru aşamasında hazırlanması gereken belgeler aşağıdaki gibidir:
Pasaport
DS-160 formunun onay ekranı
SEVIS ödeme makbuzu
Okuldan kabul alındığını gösteren I-20 formu
Eğitim belgeleri
Bu sayılanların yanında başvuruyu destekleyici evraklar da vize mülakat görüşmesine giderken götürülmelidir.
Avantaj ve Dezavantajları
Amerika eğitim vizesi sahipleri eğitim süresi boyunca Amerika’da kalma hakkına sahip olacaklardır. F1 sahipleri programın tamamlanması sonrasında eğer eğitim programı için mümkünse Optional Practical Training (OPT) ile 12 aya kadar çalışarak Amerika’da kalmaya devam edebilirler.
Öğrenciler için ABD’de Eğitim Alırken Çalışabilmek
Amerika’da eğitim alırken bazı şartlar altında çalışmaya izin verilmektedir. Esasında Amerika eğitim vizelerine çalışma izni verilmektedir fakat çalışma şartları sahip olunan vize statüsüne göre değişiklik gösterir. Buna göre:
F1 vizesi ile çalışmak : F1 sahibi öğrenciler Amerika’da eğitim gördükleri sırada kendi kampüslerinde çalışma hakkına sahiptir. Bir F1 öğrencisi I-20 belgesindeki başlangıç tarihinden 30 gün öncesine kadar kampüs içi işlerde çalışmaya başlayabilir.
M1 vizesi ile çalışmak: Amerika’da mesleki eğitim gören öğrenciler 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere eğitim gördükleri alanda pratik amaçlı çalışabilmektedir.
J1 vizesi ile çalışmak: J1 vizesi ile Amerika’ya giden öğrenciler sponsor işveren ile anlaşarak okul dönemlerinde 20 saate tatil dönemlerinde ise 40 saate kadar çalışabilmektedir.
Bir not olarak başvuru esnasında finansal yeterliliğin eksik görülmesi öne çıkan ret nedenlerinden birisidir. Bu nedenle finansal durumunuz yeterli olmayıp ABD’ye gidince ayrıca çalışarak hayatınızı devam ettireceğinizi beyan etmeniz ya da finansal gücünü kanıtlayamamanız başvurunuzda risk oluşturabilir.
ABD’deki Değişim Programı ile Eğitim ve Çalışma: J1 Vizesi
Özellikle Work and Travel programı ile bilinen J1 vizesi Amerika’da eğitim almak ve çalışmak amacıyla değişim programına katılmak isteyen kişilerin başvurabileceği bir vize statüsüdür. Söz konusu değişim programı kapsamında başvuru sahibi kendine uygun bir program ile süreci başlatmalıdır. J1 vizesi sahipleri Amerika’da seçtikleri alanda çalışırken eğitimlere de katılabilir.
Gerekli Belgeler ve Şartlar
J1 vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişiler için karşılanması gereken en temel şart bir J1 vize sponsoru bulmaktır. Programa finansal destek sağlayacak sponsor kurum ABD birimlerince onaylanmış kurumlardan birisi olmalıdır.
Sponsor bularak programa kabul alan kişiler SEVIS ücretini de ödeyerek başvuru sürecine devam etmelidir. Başvuru sürecinin devamında bir konsolosluk randevusu almak ve vize mülakatına katılmak gerekir.
Bu süreçte hazırlanması gereken belgeler ise başlıca aşağıdaki gibi sıralanabilir:
DS-7002 formu (sadece eğitim almayı amaçlayan kişiler için)
DS-160 formunun onay sayfası
Eğitim belgeleri
Bu belgeler beraberinde başvuruya özel olarak eklenmesi gereken bazı başka belgeler de olabilmektedir. J1 vizesi oldukça geniş kapsamlı olup eğitim vermek ya da bir izci kampında görev almak gibi amaçlarla da kullanılabilir. Daha fazla bilgi için J1 Vizesi Nedir? içeriğimize göz atabilirsiniz.
Avantaj ve Dezavantajları
J1 vizesi genel olarak bir program kapsamında verilmesi sebebi ile kısa süreli bir vize statüsüdür. Vize süresinin dolması ile öğrencinin Amerika’dan ayrılması gerekmektedir. Öte yandan ABD’de bulunan bir okuldan kabul alan J1 öğrencileri statülerini F1 olarak değiştirebilirler.
ABD Vize Başvurunuzda Profesyonel Destek
ABD vize başvurularında pek çok dikkat edilmesi gereken prosedür bulunmaktadır. Bu nedenle doğru bir hazırlık ile başvuru yapmak ret almak gibi gelecek başvurularınızı da etkileyen olumsuz sonuçlardan kaçınmanızı sağlayacaktır.
Emekli ABD Konsolosluk yetkilisi ve vize uzmanı ekibimizle birlikte tüm başvuru sürecinizi yürütmek için bizimle iletişime geçebilir ya da ABD vizesi almaya uygun olup olmadığınızı öğrenmek adına aşağıdaki butona tıklayarak ücretsiz ön değerlendirme formumuza erişebilirsiniz. Ekibimiz size en kısa sürede dönüş yapacaktır.
Amerika Vize Başvurunuza Uzmanlar ile Hazırlanın
Eski ABD Konsolosluk Yetkilileri ile Başvuru ve Gerçeğe Uygun Mülakat
Amerika’ya Nasıl Gidilir? | 2024 Yılı Kapsamlı Rehberi
08 Ağustos 2024Amerika Birleşik Devletleri güçlü ekonomik yapısı, hayat standartları, eğitim imkanları ve turistik zenginliği nedeniyle farklı amaçlar doğrultusunda Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin odak ülkelerinden birisidir. Dolayısıyla Amerika’ya nasıl gidilir? sorusu farklı amaçlarla olsa da pek çok kişinin merak konularındandır.
Rehber niteliğindeki bu yazımızda Amerika’ya seyahat etmek için kullanabileceğiniz seçenekler hakkında kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Dilerseniz ABD vize hizmetlerimiz ile başvuru, randevu ve vize yenileme işlemlerinizi emekli ABD konsolosluk çalışanları ve vize uzmanı ekibimizle hızla ve hatasız yürütebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da hizmetlerimize göz atabilirsiniz.
Amerika’ya Gitmek içi Kullanabileceğiniz Seçenekler
Amerika’ya Turist olarak Gitmek
Dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olan ve onlarca farklı kültüre ev sahipliği yapan Amerika, turistik gezi düzenlemeyi planlayan kişiler için akıllara ilk gelen ülkelerden birisidir. Geniş bir coğrafyaya yayılmış olan ülke, her bir bölgesinde farklı tecrübeler yaşamanıza olanak sağlar.
Her yıl milyonlarca kişi Amerika’ya turistik seyahat gerçekleştirmektedir. Amerika’yı ziyaret etmek isteyen yabancı uyruklu kişiler turist vizesi ile Amerika seyahati düzenleyebilir.
Amerika’ya Turist Olarak Gitmek için Gereklilikler
Amerika’ya turist olarak gitmek için öncelikle B1/B2 turist vizesi başvurusu yapmanız gerekir. Turist vizesi ile Amerika’da 10 yıllık vize süresi boyunca her yıl 180 günü geçmemek kaydıyla bulunabilirsiniz. Ancak Amerika turist vizesi başvuruları için karşılanması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır.
Turist vizesi başvurusunda bulunacak olan kişilerin Amerika’ya geçici olarak gittiklerini ve geri döneceklerini gösterir nitelikte kanıtlar sunmaları gerekmektedir. Bunun için:
gibi faktörler Amerika’ya gitme amacının turistik olduğunu ver geri dönme niyetinde olduğunuzu göstermeye yardımcı olacaktır.
Kimler Amerika’ya Turist Olarak Gidebilir?
Amerika’ya turist olarak gitmek için öncelikle geri dönme niyetinin bulunması ve bunun kanıtlanabilir nitelikte olması gerekmektedir. Amerika’ya giderek orada bir hayat kurma amacında olduğunuza ya da çalışmak istediğinize dair konsolosluk yetkilileri tarafından şüphe duyulması başvurunuzun olumsuz sonuçlanması neden olacaktır.
Eğer vizenizi amacı dışında kullanılacak olursanız Amerikadan deport edilebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmamak için Amerika’da Deport Edilmek adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Amerika turist vizesi başvurusunda bulunacak olan kişilerin aşağıdaki şartları karşılaması gerekir:
Bu şartları karşılamayan kişilerin turist vizesi başvuruları olumsuz sonuçlanabilir.
Bu bağlamda bazı meslekler turist vizesi alma konusunda avantajlı olabilmektedir. Örneğin Devlet Memurları için ve Yeşil Pasaport Sahipleri için ABD vizesi almak hakkında ilgili içeriklerimizden ayrıntılı bilgi edinebilir ya da meslek ve diğer niteliklerinizin uygunluğunu ücretsiz öğrenebilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Amerika Vizesinin Red Oranı Düşük Meslekler ve Özellikleri
Amerika’ya Turist Olarak Gitmek için Kullanabileceğiniz Vizeler
Amerika’ya turistik seyahat gerçekleştirmek isteyen kişiler büyük oranda B1 ve B2 birlikte verilen Turist vizesi başvurusunda bulunmalıdır.
Bununla beraber üniversite öğrencileri yaz tatillerinde Work And Travel programı ile Amerika’da çalışma ve seyahat fırsatı yakalayabilir. J1 vizesi temelde değişim programları için kullanılsa da Work and Travel programı ile Amerika’da bulunan kişilere ülkeyi gezebilmeleri için de bir süre tanınması nedeniyle turistik bir amaç taşıdığını söyleyebiliriz.
Turist Amerika’da yaşamaya devam etmek isterseniz Green Card başvurusu ve Turist Vizesi ile Amerika’da Kalmak için Kullanabileceğiniz Yöntemler adlı içeriklerimize göz atarak Amerika’da vize statü değişimi ile ilgili güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bu noktada bir not olarak eklemek isteriz ki turist vizeleri size verilen süre sonunda ABD’den ayrılma niyetiniz olduğu düşünülerek verilmektedir. ABD’ye turist vizesi ile geldikten hemen sonra Green Card başvurusu yapmak ya da başka bir vize türüne geçiş yapmak ülkede bulunma durumunuzu riske atabilir.
Konu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için bir göçmenlik avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Amerika’ya İş Amaçlı Gitmek
Amerika’ya gerçekleştirilen seyahatlerden önemli bir kısmı iş amaçlı yapılan ziyaretlerden oluşturmaktadır. Amerika’ya yapılacak olan iş amaçlı ziyaretler için birden fazla yol bulunmaktadır. Şartları karşılayan kişiler amaçladıkları iş gezisinin niteliklerine yönelik uygun olan vize statüsüne başvuru yaparak Amerika seyahati gerçekleştirebilir.
Yazımızın devamındaki detaylardan önce B1/B2 vizesinin kısa süreli iş amaçlı seyahatler için de kullanılabildiğini belirtmek isteriz. ABD’de iş toplantısı ya da fuar katılımı gibi maddi kazanç niyeti olmayan başvurular için mümkün olan bu seçenek hakkında detaylı bilgi için B1 Vizesi yazımıza göz atabilirsiniz.
Kimler Amerika’ya İş Amacıyla Gidebilir?
Amerika’ya iş amaçlı seyahat etmek için farklı seçenekler bulunmaktadır. Önemli olan seyahatin gerekçesini oluşturan işin ve planlanan seyahatin niteliğidir. Aşağıdaki amaçlar doğrultusunda Amerika’da iş yapmak, çalışmak, şirket kurmak ya da iş kurmak için vize başvurusu yapabilirsiniz:
Saydığımız bu seyahat amaçlarının her biri için farklı gereklilikler, başvuru ve hazırlık aşamaları bulunmaktadır. Yazımızın devamında Amerika’da çalışmak için kullanabileceğiniz vizelere değineceğiz.
Amerika’ya İş Amacıyla Gitmek için Kullanabileceğiniz Vizeler
Amerika’ya iş amaçlı yapılacak seyahatler için kullanılabilecek başlıca 5 vize statüsü bulunmaktadır:
Başlıca bilinen bu vizeler dışında iş amaçlı Amerika seyahati gerçekleştirebileceğiniz öne çıkan yeteneğiniz ya da mevsimlik işler için de çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Daha detaylı bilgi için ABD Vize Türleri kategorisindeki yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Vize Sponsoru İşveren ile Amerika’ya Gitmek: H-1B Vizesi
Uzmanlık gerektiren bir meslek ile Amerika’da çalışmak isteyen kişiler için uygun olan H-1B bir göçmen olmayan çalışma vizesidir. İşveren sponsorluğunda başvurulabilen bu vize statüsü lisans, yüksek lisans ve doktora yapmış ve alanında uzmanlaşmış kişilere kendi alanı için yapılan iş tekliflerinde kullanılabilir. H1B Amerika Çalışma Vizesi uzmanlık gerektiren işler içindir.
Ayrıca vize sponsoru işverenin Amerika’da istediği alanda istihdam edecek kişi bulamadığını göstermesi gerekir. Bu nedenle H1B vizesi özellikle teknoloji şirketleri tarafından sıkça kullanılmaktadır.
Sponsor bir işveren bulmakta güçlük çeken kişiler için eğitim ve deneyim gerektirmeyen ayrıca EB-3 Vasıfsız İstihdam programı da incelenmesi gereken bir seçenek olabilir.
Gerekli Belgeler ve Şartlar
H-1B başvurusunda bulunmak isteyen profesyonellerin karşılaması gereken birtakım şartlar bulunur. H-1B vizesi için karşılanması gereken şartlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bu şartların karşılanması halinde işveren tarafından başlatılan ve sonrasında çalışanın devam ettirmesi gereken H-1B vize başvurusu yapılır. H-1B başvurusunda bulunmak için gerekli olan evraklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bu evraklar beraberinde yapılacak iş ve başvuruya ilişkin destekleyici evrakların da başvuruda hazırlanmış olması gerekmektedir. Başvuru sahipleri sayılan bu evrakları vize görüşmesine giderken yanlarında götürmelidir.
Avantaj ve Dezavantajları
H-1B sahibi kişiler ve aile üyeleri Amerika’da bulundukları süre içerisinde gerekli şartları sağlayarak Green Card başvurusunda bulunup yasal daimi ikamet sahibi statüsüne geçiş yapabilmektedir.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Amerika Vize Yenileme Süreci
Şirket Transferi ve Kuruluşu için Amerika’ya Gitmek: L-1A ve L-1B Vizeleri
Amerika’da iştiraki bulunan uluslararası bir şirketin farklı ülkedeki şubesinde çalışmakta olan beyaz yakalıların Amerika iştirakine transfer edilmesi için L-1A ve L-1B vizelerine başvurulması gerekmektedir. H-1B vizesinin aksine sponsorluk arayışına girmeniz gerekmemektedir. Bu noktada çalıştığınız ya da yönetici olarak bulunduğunuz şirketiniz sponsorunuz olacaktır.
Çalışanların şirketteki rolüne göre başvurulacak vize statüsü değişiklik göstermektedir. Yönetici rolü için L1A, uzman rolü için L1B vize başvuru süreci başlatılmalıdır.
Gerekli Belgeler ve Şartlar
L-1A ve L-1B vizesi başvurusunda bulunan çalışanların vize sahibi olmaları için bazı uygunluk gerekliliklerini karşılamaları gerekmektedir. Buna göre:
Bu şartları sağlayan şirket yöneticileri veya uzman çalışanlar şirketin ABD iştirakine transfer olmak için L-1A ve L-1B vizelerine başvuruda bulunabilirler.
Beyaz yakalı pozisyonlarda çalışmak için yapılacak vize başvurularında hazırlanması gereken evraklar ise şu şekildedir:
Bu belgeler beraberinde başvuru sahibinin başvurusuna ilişkin destekleyici evraklar da mülakat görüşmesine götürülmelidir.
Avantaj ve Dezavantajları
Bunun beraberinde L-1 vize statüleri ile Amerika’da kalan kişiler gerekli şartları yerine getirerek Green Card başvurusunda bulunabilirler. Bu şekilde kişiler yasal daimi ikamet statüsüne geçiş yapabilmektedir.
Yatırım ve Ticaret Amacıyla Amerika’ya Gitmek: E1 ve E2 Vizeleri
Amerika’da gerçekleştirilecek bir yatırım ya da ABD ile yürütülen ticaret doğrultusunda Amerika’ya gitmek isteyen kişiler E1 veya E2 vizelerini kullanabilir. Bu doğrultuda yapılan yatırımın hangi alanda olduğu ve yatırımın türü ya da yapılan ticaretin sürekliliği gibi bir takım faktörler önem içermektedir.
ABD ile ticaret anlaşması olan ülke vatandaşları ticari faaliyetlerini Amerika’da yürütebilmek amacıyla ile E1 vizesi başvurusunda bulunabilmektedir. E2 vizesi ise Amerika’da yapılacak yatırımlar için Amerika’ya seyahat etmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken vize statüsüdür.
Amerika ile Türkiye arasında söz konusu ticaret ve yatırım anlaşmaları yürürlüktedir. Dolayısıyla Amerika’ya yatırımcı ve ticaret vizeleri ile gidebilirsiniz.
Burada önemli olan nokta yapılacak olan yatırımın aktif bir çalışma planını beraberinde getirmesidir. Aksi taktirde yalnızca maddi olarak yapılan ve aktif çalışmayı gerektirmeyen pasif yatırımcılar E2 vizesi alma hakkı kazanamayacaklardır. Konu hakkında daha detaylı bilgi için Amerika E2 Vizesi – Yatırımcı Vizesi ile Amerika’ya Gitmek içeriğimize göz atabilirsiniz.
Gerekli Belgeler ve Şartlar
E statüsü ile Amerika’ya seyahat etmek isteyen iş insanlarının bu vize statüsüne hak kazanmaları için karşılamaları gereken bazı şartlar vardır. Öncelikli olarak başvuru sahibinin Amerika ile yatırım ve ticaret anlaşması olan ülkelerden birinin vatandaşı olması gerekmektedir.
E1 vizesi için şartlar:
E2 vizesi için şartlar:
Bu noktada pasif yatırım ile bahsedilen üretim ve hizmet amacı içermeyen örneğin ev almak türünde yatırımlardır.
Avantaj ve Dezavantajları
E statüsü Green Card’a geçiş yapmak için doğrudan bir yöntem değildir. Öte yandan niteliklerinizin başvuru yapmaya uygun olup olmadığını öğrenmek için bir göçmenlik avukatı ile görüşmeniz faydalı olacaktır.
Amerika’ya Eğitim Almak için Gitmek
İngilizce eğitimi almak, bir değişim programı ile ABD’yi ziyaret etmek, üniversite eğitimi almak ya da kısa süreli bir kursa katılmak gibi pek çok eğitim öğretim faaliyeti için ABD vizesi alabilirsiniz. Eğitim almak için Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin seyahat amacına uygun olarak başvuru yapabilecekleri çeşitli vize türleri bulunmaktadır.
Amerika’ya Eğitim Amacıyla Gitmek için Kullanabileceğiniz Vizeler
Eğitim amacıyla Amerika’ya gitmek için kullanılabilecek vizeler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bu vizelerin her biri farklı eğitim türleri ve programlar için kullanılmakta ve farklı özelliklere sahip olmaktadır. Ayrıca bu eğitim vizeleri ile Amerika’da eğitim alırken sınırlı süre ve şartlar altında çalışabilmek de mümkündür.
En Yaygın Kullanılan Öğrenci Vizesi: F1 Vizesi
F1 vizesi yabancı uyruklu öğrencilerin Amerika’da eğitim almak için başvuruda bulundukları yaygın bir vize statüsüdür. ABD’de üniversite eğitiminden dil kurslarına kadar geniş bir kapsamda tercih edilen öğrenci vizesi başvurusu gerçekleştirilmeden önce başvuru sahibinin Amerika’da uygun bir eğitim kurumundan kabul alması gerekir.
Amerika’da kabul alınan eğitim kurumunun eğitim görülecek programa ilişkin imzalayacağı I-20 formu ile süreç başlayacaktır. Eksiksiz ve hatasız şekilde başvuru sürecini tamamlayan ve şartları taşıyan başvuru sahipleri F1 vizesi ile Amerika’da eğitim almaya başlayabilir.
Gerekli Belgeler ve Şartlar
F1 vizesi ile Amerika’da eğitim görmek isteyen kişiler için en temel şart bir eğitim kurumundan kabul alınmasıdır. Eğitim görülecek olan okuldan kabul alan öğrenciler başvuruda bulunabilirler.
Bunun beraberinde başvuru sahipleri şu şartları karşılıyor olmalıdır:
Bu şartları karşılayan kişiler başvurularını tamamlayarak F1 statüsü ile Amerika’da eğitim alabilirler. Başvuru aşamasında hazırlanması gereken belgeler aşağıdaki gibidir:
Bu sayılanların yanında başvuruyu destekleyici evraklar da vize mülakat görüşmesine giderken götürülmelidir.
Avantaj ve Dezavantajları
Amerika eğitim vizesi sahipleri eğitim süresi boyunca Amerika’da kalma hakkına sahip olacaklardır. F1 sahipleri programın tamamlanması sonrasında eğer eğitim programı için mümkünse Optional Practical Training (OPT) ile 12 aya kadar çalışarak Amerika’da kalmaya devam edebilirler.
Öğrenciler için ABD’de Eğitim Alırken Çalışabilmek
Amerika’da eğitim alırken bazı şartlar altında çalışmaya izin verilmektedir. Esasında Amerika eğitim vizelerine çalışma izni verilmektedir fakat çalışma şartları sahip olunan vize statüsüne göre değişiklik gösterir. Buna göre:
Bir not olarak başvuru esnasında finansal yeterliliğin eksik görülmesi öne çıkan ret nedenlerinden birisidir. Bu nedenle finansal durumunuz yeterli olmayıp ABD’ye gidince ayrıca çalışarak hayatınızı devam ettireceğinizi beyan etmeniz ya da finansal gücünü kanıtlayamamanız başvurunuzda risk oluşturabilir.
ABD’deki Değişim Programı ile Eğitim ve Çalışma: J1 Vizesi
Özellikle Work and Travel programı ile bilinen J1 vizesi Amerika’da eğitim almak ve çalışmak amacıyla değişim programına katılmak isteyen kişilerin başvurabileceği bir vize statüsüdür. Söz konusu değişim programı kapsamında başvuru sahibi kendine uygun bir program ile süreci başlatmalıdır. J1 vizesi sahipleri Amerika’da seçtikleri alanda çalışırken eğitimlere de katılabilir.
Gerekli Belgeler ve Şartlar
J1 vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişiler için karşılanması gereken en temel şart bir J1 vize sponsoru bulmaktır. Programa finansal destek sağlayacak sponsor kurum ABD birimlerince onaylanmış kurumlardan birisi olmalıdır.
Sponsor bularak programa kabul alan kişiler SEVIS ücretini de ödeyerek başvuru sürecine devam etmelidir. Başvuru sürecinin devamında bir konsolosluk randevusu almak ve vize mülakatına katılmak gerekir.
Bu süreçte hazırlanması gereken belgeler ise başlıca aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Bu belgeler beraberinde başvuruya özel olarak eklenmesi gereken bazı başka belgeler de olabilmektedir. J1 vizesi oldukça geniş kapsamlı olup eğitim vermek ya da bir izci kampında görev almak gibi amaçlarla da kullanılabilir. Daha fazla bilgi için J1 Vizesi Nedir? içeriğimize göz atabilirsiniz.
Avantaj ve Dezavantajları
J1 vizesi genel olarak bir program kapsamında verilmesi sebebi ile kısa süreli bir vize statüsüdür. Vize süresinin dolması ile öğrencinin Amerika’dan ayrılması gerekmektedir. Öte yandan ABD’de bulunan bir okuldan kabul alan J1 öğrencileri statülerini F1 olarak değiştirebilirler.
ABD Vize Başvurunuzda Profesyonel Destek
ABD vize başvurularında pek çok dikkat edilmesi gereken prosedür bulunmaktadır. Bu nedenle doğru bir hazırlık ile başvuru yapmak ret almak gibi gelecek başvurularınızı da etkileyen olumsuz sonuçlardan kaçınmanızı sağlayacaktır.
Emekli ABD Konsolosluk yetkilisi ve vize uzmanı ekibimizle birlikte tüm başvuru sürecinizi yürütmek için bizimle iletişime geçebilir ya da ABD vizesi almaya uygun olup olmadığınızı öğrenmek adına aşağıdaki butona tıklayarak ücretsiz ön değerlendirme formumuza erişebilirsiniz. Ekibimiz size en kısa sürede dönüş yapacaktır.
Açılan sayfadaki ücretsiz formu doldurmanız halinde size en kısa sürede dönüş yapacağız.
Son Paylaşımlar
Kategoriler