Amerika Vize Başvurusu 11 dakikalık okuma

Amerika’ya Doktor Olarak Gitmek için Kapsamlı Rehber

30 Ağustos 2024
Amerika’ya Doktor Olarak Gitmek için Kullanabileceğiniz Vizeler

Amerika, tıp bilimine verilen önem ve gelişmiş sağlık sistemi sebebiyle doktorlar için bir fırsatlar ülkesidir. Bu doğrultuda Amerika’da 262.000 yabancı hekim çalışmakta olup bu sayı toplam hekim sayısının yaklaşık %26,5’ini oluşturmaktadır.

Rehber niteliğindeki bu yazımızda Amerika’ya doktor olarak gitmek ile ilgili kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

ABD vize hizmetlerimiz ile başvuru, randevu ve vize yenileme işlemlerinizi emekli ABD konsolosluk çalışanları ve vize uzmanı ekibimizle hızla ve hatasız yürütebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da hizmetlerimize göz atabilirsiniz.

Amerika’ya Doktor Olarak Gitmek için Başvurabileceğiniz Dört Amerika Vizesi

Doktor olarak Amerika’ya gitmek için birtakım kriterlerin karşılanması gerekmektedir. Bunlardan en temeli bir uluslararası tıp diplomasına sahip olmaktır. Bu doğrultuda Amerika’ya gitmek isteyen doktorların mezun oldukları tıp fakülteleri Yabancı Tıp Mezunları Eğitim Komisyonu (ECFMG) tarafından belirlenen kriterlere uygun olmalıdır.

Amerika’ya Doktor Olarak Gitmek : Kullanabileceğiniz vize türleri

ECFMG kriterlerine uygun bir tıp fakültesinden mezun olmuş doktorlar için Amerika’ya gitmek birden fazla vize ile mümkün olabilmektedir. Buna göre doktorlar Amerika’ya

  • H1-B vizesi
  • O-1 vizesi
  • TN vizesi
  • J-1 vizesi

seçeneklerini kullanarak gidebilecekleri gibi gereklilikleri karşılayarak EB-1A ve EB-2 Green Card başvurusunda da bulunabilirler.

Sayılan vize statüleri ile Amerika’da doktorluk yapabilmek için tıp mezununun yılda birden fazla kez yapılan ve kendi takvimine göre planlayabileceği USMLE isimli 3 adımlı sınavını başarı ile tamamlaması gerekmektedir.

ECFMG kriterlerine uygun bir tıp fakültesinden mezun olan ve USMLE sınavının ilk iki adımını ülkesinden katılarak başarı ile veren adaylar sınavın 3. adımına katılmak için B1/B2 geçici ziyaretçi vizesi ile Amerika’ya gitmelidir. 

Amerika’ya Doktor Olarak Gitmek | Süreç Adımları

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi doktor olarak Amerika’ya gitmek için öncelikle kişinin ECFMG kriterlerine uygun bir tıp fakültesinden mezun olması gerekmektedir. Bu şartı sağlayan hekimler belirli adımları tamamlayarak kendilerine uygun vize türü ile Amerika’da doktorluk yapabileceklerdir.

  1. USMLE Sınavına Katılmak: Adaylar, sınava lisans alınacak tıp kurumunun bulunduğu eyalette başvurmalıdır. Üç aşamadan oluşan bu sınavı başarı ile veren tıp fakültesi mezunu uygun vize türüne gerçekleştireceği başvuru ile hekimlik mesleğine Amerika’da devam edebilir.
  2. USMLE Sınavına Katılmak İçin B1/B2 Vize Başvurusu: İlk 2 aşamasına bulunulan ülkede katılma imkanı olan sınavın 3. Aşamasına katılmak amacıyla Amerika’ya seyahat etmek için uygun olan vize statüsü ise B1/B2 geçici ziyaret vizesidir.
  3. Uygun Vize Türünü Seçmek: Amerika’da doktorluk yapmak için kullanılabilecek birden fazla vize statüsü mevcuttur. Kişiler bu vize türlerinden amacı ve tanımı kendileri için en uygun vizeyi seçerek başvuruda bulunmalıdır.
  4. Çalışacak Bir İş Bulmak: USMLE sınavını başarı ile vererek uygun vize statüsüne gerçekleştireceği vize başvurusu onaylanan hekim, Amerika’da bu vize doğrultusunda çalışacağı bir iş bulup hekimliğe Amerika’da devam edebilir.

Tüm bu adımları tamamlayan kişiler sahip olduğu vize statüsü doğrultusunda Amerika’da hekimlik yapmaya devam edebilmektedir.

Amerika’ya Doktor Olarak Gitmek için şartlar

Amerika’ya Doktor Olarak Gitmek için Kullanabileceğiniz 4 Vize Türü

Amerika’ya doktor olarak gitmek için gerekli olan tüm adımların tamamlanması ile kişinin mesleğine Amerika’da devam edeceği uygun vize statüsünü seçmesi ve o vizeye başvuruda bulunması gerekmektedir.

Bu doğrultuda Amerika’da doktorluk yapılabilecek vize statüleri başlıca H1-B, O-1, TN ve J1 vizeleridir. Peki bu vizeler arasında seçim yaparken hangi hususlar göz önünde bulundurulmalıdır?

Amerika’da Doktorluk Yapmak için H1-B Vizesi

H-1B profesyonel yeterliliğe sahip olan mesleklerde çalışan geçici işçiler için uygun bir vize türüdür. H-1B vizesi ile yabancı uyruklu kişiler 6 yıla kadar Amerika’da profesyonel düzeyde istihdam edilerek yaşayabilir. H-1B vizesi ile çalışma şartları nelerdir adlı içeriğe göz atarak bu vize türü kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

ECFMG kriterlerine uygun bir tıp fakültesinden mezun olan hekimler gerekli lisanslara (USMLE beraberinde eyaletlere göre farklı programlar ile elde edilen) sahip olmaları durumunda H-1B vizesi ile Amerika’da çalışabilir.

Diğer seçeneklere göre daha uzun ve zor bir başvuru süreci olan H-1B genellikle Amerika’da uzun vadede yaşamak ve çalışmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir.

Amerika’da Doktorluk Yapmak için O-1 Vizesi

Belli alanlarda olağanüstü yeteneğe sahip olan kişilere yönelik O-1 Çalışma Vizesi tıp alanında yeteneğini kanıtlamış olan ve araştırma yapan doktorlar için uygun bir vize statüsüdür.

O-1 vizesi için genel olarak USMLE sınavı şartı yoktur. Ama eyalet lisansına sahip olarak doktorluk mesleğini de gerçekleştirmek için USMLE sınavının üç aşamasının da tamamlanması gerekmektedir.

Onay süresi görece daha kısa olan O-1 vizesi başlangıçta en fazla üç yıllık olarak verilir ve kişinin şartları sağlaması halinde birer yıllık sürelerle yenilenebilmektedir.

Amerika’da Doktorluk Yapmak için TN Vizesi

TN vizesi doktorluk gibi uygun meslekteki Kanada veya Meksika vatandaşlarının sınırlı bir süre mesleklerini Amerika’da icra etmelerine olanak tanıyan bir vize türüdür. TN vizesini diğer vize statülerinden ayıran en temel özellik hekimin öğretim veya araştırma amacıyla Amerika’da çalışmasıdır.

TN vizesi sahibi hekimler doğrudan hasta bakımı/muayene gerçekleştirememektedir. Öğretim veya araştırma faaliyetlerine bağlı olarak gerçekleştirilecek hasta bakımları ise bu kuralın istisnasıdır.

Amerika’da Doktorluk Yapmak için J-1 Vizesi

ECFMG kriterlerine uygun bir tıp fakültesinden mezun olmuş hekimler lisansüstü programlarda araştırma pozisyonu için bir sponsor ile J-1 vizesi alarak Amerika’da çalışabilmektedir. J1 vizesi ile Amerika’da tıp alanı lisansüstü araştırma programlarında çalışmak için kişilerin uygun bir pozisyon için teklif alması ve USMLE sınavındaki adımları tamamlaması gerekmektedir.

Bu konuda J1 vizesini diğer vize statülerinden ayıran temel nokta ise program bitiminde kişinin iki yıllık bir süre için kendi ülkesine dönmesi gerekliliğidir. Yani J1 vizesi ile Amerika’daki programı tamamlayan bir doktor diğer vize statülerine geçiş yaparak Amerika’da kalmaya devam edemez.

J1 Vizesi, değişim vizesi olarak da bilinir. Bu vizeyi tercih edeceklerin dikkat etmesi gereken noktaları J1 Hakkında Güncel Rehber adlı içeriğimizde bulabilirsiniz.

İki yıl kuralı yalnızca bazı muafiyet durumlarında ortadan kalkmaktadır. Bu doğrultuda kişinin şu şartları taşıması gerekmektedir:

  • Ülkesine geri dönememesi için insani sebepleri bulunması
  • Ülkesine geri dönmesinin ABD vatandaşı veya yasal daimi ikamet sahibi ailesi için aile yaşamını zedelemesi
  • Başvuru sahibinin istihdamı ile ilgilenen bir devlet kurumu bulunması
Amerika’ya Doktor Olarak Gitmek için sınavlar

United States Medical Licensing Examination (USMLE) Sınavını Vermek

ECFMG kriterlerine uygun bir tıp fakültesinden mezun olan doktorların Amerika’da hekimlik mesleğini devam ettirebilmeleri için USMLE sınavını başarı ile tamamlaması gerekmektedir.

Üç aşamadan oluşan USMLE sınavı eyalet tıbbi lisansı için bir temel şarttır. Sınavda ilk iki adıma tıp fakültesi eğitimi sırasında katılmak mümkünken üçüncüsü için mezuniyet şartı bulunmaktadır.

USMLE sınavı hakkında bilinmesi gerekenler:

  • Sınav ilk adımında temel tıp bilimine ilişkin bilgiyi, ikinci adımında klinik tıp bilgisini ve üçüncü adımında bu bilgilerin hasta yönetimine uygulanmasını ölçmektedir.
  • Sınav sonuçlarının 5 yıl geçerliliği vardır.
  • Adaylar sınava en fazla dört defa girebilmektedir. İlk üç deneme bir yıl içerisinde gerçekleştirilmelidir. Dördüncü deneme ile ilk deneme arasında minimum 12 ay olmalıdır.
  • Sınavın tüm adımları tamamlanmadan Amerika’da klinik hekimlik yapılamamaktadır.

USMLE Sınavına Girmeden Amerika’da Doktorluk Yapabilir misiniz?

USMLE sınavı Amerika’da klinik hekimlik yapmak için aranan şartlardan birisidir. Öte yandan eyaletler USMLE beraberinde tamamlanması gereken başkaca adımlar da belirleyebilmektedir. Sınava girmeden uzmanlık ve klinik hekimlik yapmak mümkün olmasa da şu pozisyonlarda çalışmak mümkündür:

  • Klinik araştırma pozisyonları
  • Öğretim pozisyonları
  • Askeri sağlık
  • Telemedikal (danışmanlık ve uzaktan hasta bakımı)
  • Sağlık hizmetleri yönetimi

Sonuç olarak doktorlar Amerika’da  USMLE olmadan klinik işlerde çalışamasa da idari, eğitim ve yönetim alanlarında çalışabilmektedir.

Amerika’ya Doktor Olarak Gitmek

USMLE Sınavına Girmek için Turist Vizesine Başvurmalısınız

USMLE sınavı üç aşama olarak gerçekleştirilen bir sınavdır. USME yılda yalnızca birkaç defa yapılır. Sınavın ilk iki aşamasına adaylar kendi ülkelerinden katılabilir. Ancak üçüncü aşama yalnızca Amerika’da gerçekleştirilmektedir.

Yılda sadece belli zamanlarda yapılan bu sınav için üçüncü aşamaya girmemenin mazereti yoktur. USMLE sınav sonuçları 5 yıl geçerlidir. Sınava en fazla 6 kere girilebilir.

Amerika’ya doktor olarak gitmek isteyen ve USMLE sınavının ilk iki aşamasını tamamlayan tıp fakültesi mezunları öncelikle sınavın üçüncü aşamasına katılabilmek için B1/B2 turist vizesi başvurusunda bulunmalıdır. Amerika vize başvurularının uzun bir sürece yayılmış olması sebebiyle sınav tarihinden yeterli süre öncesinde turist vizesi başvurusunun gerçekleştirilmesini tavsiye etmekteyiz.

Burada en önemli nokta USMLE sınav tarihleridir. Bu tarihlere ancak yılın başında ulaşabilirsiniz. Amerika turist vizesi mülakat tarihlerinin bekleme süreleri 400 günü aşmaktadır. Ve USMLE sınavı, Amerika turist vizesi randevu tarihinin erkene alınması için bir mazeret olarak kabul edilmez. Dolayısıyla sizin sorumluluğunuz bu sınav tarihinde Amerika’da hazır bulunmanızdır.

Dilerseniz Amerika Mülakat Tarihi Erkene Alma hizmetimize göz atabilirsiniz.

Amerika’ya Doktor Olarak Gitmek için Profesyonel Destek Alın

ABD vize başvurularında pek çok dikkat edilmesi gereken prosedür bulunmaktadır. Bu nedenle doğru bir hazırlık ile başvuru yapmak ret almak gibi gelecek başvurularınızı da etkileyen olumsuz sonuçlardan kaçınmanızı sağlayacaktır.

Emekli ABD Konsolosluk yetkilisi ve vize uzmanı ekibimizle birlikte başvuru sürecinizi yürütmek için bizimle iletişime geçebilir ya da ABD vizesi uygunluğunuzu ölçmek adına aşağıdaki butona tıklayarak ücretsiz ön değerlendirme formumuza erişebilirsiniz. Ekibimiz size en kısa sürede dönüş yapacaktır.

Amerika Vize Başvurunuza Uzmanlar ile Hazırlanın
Eski ABD Konsolosluk Yetkilileri ile Başvuru ve Gerçeğe Uygun Mülakat

Açılan sayfadaki ücretsiz formu doldurmanız halinde size en kısa sürede dönüş yapacağız.

Sayfa Güncellenmektedir.

Bu hizmetten yararlanmak için: info@visapeer.com adresine mail gönderebilir ya da Amerika’dan +1 (973) 995-9977 ve
Türkiye’den +90 (850) 241 55 88 numaramızı arayabilirsiniz.

WhatsApp
Scan the code
Merhabalar!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?