Amerika’da Şirket Kurmak : Şartlar, Maliyetler ve Adımlar
19 Kasım 2024
Dinamik ekonomisi ve güçlü finansal altyapısıyla, özellikle teknoloji, finans, lojistik ve perakende sektörlerinde faaliyet göstermek isteyenler için Amerika’da şirket kurmak global pazara açılmanın ilk adımlarından birisidir.
Sadece 2024 yılında, ABD’de kurulan yeni şirketlerin yaklaşık %25’inin göçmen girişimciler tarafından kurulduğu ve bu şirketlerin Amerika’daki toplam istihdamın %15’ini sağladığı belirtilmektedir.
Bu da bize sonradan ya da Amerikan vatandaşı olmadan şirket kurulumlarının ülkedeki potansiyelini ve teşvikini göstermek açısından önemli bir noktadır.
Amerika’da şirket kurmak girişimcilere sadece gelir elde etme imkanı sunmakla kalmaz, aynı zamanda vize ve oturma izni gibi ek avantajlar da sağlayabilir. Ancak karmaşık yasal süreçler, eyalet bazlı düzenlemeler ve vergi yükümlülükleri gibi unsurlar nedeniyle dikkatli bir planlama gerektirir.
Bu yazımızda Amerika’da şirket kurmayı düşünenler için vizeleri, gerekli adımları, maliyetleri ve yasal gereklilikleri detaylandıracağız. Bu sayede ABD’de şirket kurmanın avantajlarını ve karşılaşılabilecek zorlukları öğrenerek doğru ilk adımınızı atabilirsiniz.
Amerika’da bir şirket kurmak için öncelikle ülkeyi tanımanız, olanakları değerlendirebilmeniz gerekir. Bu nedenle kısa süreli bir ziyaret sizin için doğru bir ilk adım olacaktır.
Tek seferde 6 ay kadar kalabileceğiniz 10 yıllık B1/B2 vizesi sürecinizde uygunluğunuz ücretsiz belirlenmesinden başvurunun hazırlanması ve mülakat için pratik yapılmasına kadar tüm süreçte her ay gerçekleştirdiğimiz yüzlerce onaylı başvurunun deneyimiyle size destek olmaktan memnuniyet duyarız.
Amerika’da yalnızca Amerika vatandaşları veya Green Card sahipleri değil, yabancı uyruklu girişimciler de şirket kurabilir. Ancak Amerika’da şirket kurmak için elbette bazı federal ve eyalet bazında yasal düzenlemelere ve başvuru gerekliliklerine uyulmalıdır.
Buna göre aşağıdaki kapsamda kişiler Amerika’da şirket kurabilir:
Amerikan Vatandaşları ve Green Card Sahipleri
Şahıs Şirketi (Sole Proprietorship): Tamamen işletme sahibine ait olarak kurulur.
Limited Liability Company (LLC): Küçük ve orta ölçekli işletmeler için ideal olan bu seçenek pay sahiplerine sınırlı sorumluluk sağlar.
C-Corporation (C-Corp): Yatırımcı çekmek ve halka açılmak isteyen işletmeler için uygun bir seçenektir.
S-Corporation (S-Corp): Çifte vergilendirmeden kaçınabilmenize avantaj sağlamasının yanı sıra küçük işletmeler için vergi avantajları da sunar.
Partnership: Birden fazla ortak ile kurulan ortaklık türünde şirketlerdir.
Amerika’da Bulunan Bazı Vize Sahipleri (E1, E2 ve L1)
Amerika’da zaten bir şirket kurmak ya da yatırım yapmak gibi amaçlarla verilen vize sahipleri aşağıdaki türlerde şirketler kurabilir ve yönetebilir:
Limited Liability Company (LLC): E1, E2 ve L1 vizesi sahipleri tarafından kurulabilir. Girişimci ve yatırımcılara esneklik ve vergi avantajları sağlar.
C-Corporation (C-Corp): E1 ve E2 statüleri ile Amerika’da bulunan kişiler tarafından kurulabilir. Yatırım amacıyla veya yönetici atayarak sahip olunabilir, hisse satışları yapılabilir.
S-Corporation (S-Corp): E1 statüsü ile mümkün olan bu şirket türü ülkesi ile ABD arasında yoğun ticari ilişkileri olan firmalar için idealdir.
Franchise: E2 vizesi sahipleri, Amerika’da mevcut bir franchise işletmesini satın alarak da iş kurabilirler.
ABD’de Şube Açmak (Branch Office): L1 sahipleri, yabancı bir ana şirketin ABD’de bir şube ofisini açabilirler.
Ancak altını çizmekte fayda var. Sadece Amerika’da şirket kurmuş olmak ABD’de şirket üzerinden yasal çalışma izni sağlamaz. İş kurma sürecinin tamamlanması için Employer Identification Number (EIN), İşveren Kimlik Numarası alınması gerekmektedir.
Amerika’da Bulunan Belirli Vize Sahipleri (H1B, B1/B2, J1 ve F1)
Limited Liability Company (LLC): Şahıs veya ortak olarak kurulabilir ancak işin yönetimine doğrudan katılamazlar.
C-Corporation (C-Corp): Yatırım amacıyla veya yönetici atayarak sahip olunabilir ancak yönetimde bulunmaları vize kısıtlamaları nedeniyle sınırlıdır.
Partnership (Yatırım Amaçlı): İşe doğrudan katılmadan yatırımcı olarak ortak olabilirler.
Görüldüğü üzere Amerika’da turist vizesi, öğrenci vizesi ya da bazı çalışma vize türleri ile bulunuyorsanız şahıs şirketinde aktif olarak çalışamazsınız. Bunun temel nedeni bu vizelerin ya sadece bir şirket için çalışmanız ya da Amerika’da çalışmamak üzere size verilmesidir.
Amerika’da bulunmayan kişiler ABD’de şirket kurabilir ancak çalışma izni olmadan işletmenin günlük yönetimine dahil olamazlar. Öte yandan yatırımcı ya da pasif hissedar olarak faaliyet gösterebilirler. Kurabilecekleri ya da ortak olabilecekleri şirket türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Limited Liability Company (LLC): ABD dışında ikamet edenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Vergi avantajları ve sınırlı sorumluluk sağlar.
C-Corporation (C-Corp): Özellikle büyüme hedefli işletmelere ortaklık için yabancılar tarafından tercih edilen bir seçenektir.
Partnership (Yatırım Amaçlı): ABD dışında ikamet eden bireyler doğrudan yönetim olmaksızın yatırımcı olarak ortaklık kurabilirler.
ABD’de şirket kurmak için vatandaşlık şartı bulunmamaktadır. Amerikan vatandaşı olmayan kişiler yazımızın devamında detaylarına ineceğimiz Limited Liability Company (LLC) veya Corporation (C-Corp, S-Corp) gibi şirketler kurabilir ya da ortak olabilir.
Amerika’da Nasıl Şirket Kurulur? Gereken Şartlar ve Adımlar
Amerika’da şirket kurmayı planlayan girişimciler için şirket kurma adımları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Şirket Türü Seçimi
Amerika’da iş kurmanın ilk adımı ihtiyaçlara, niteliklere ve gelecek planlamasına uygun şirket türünü seçmektir. Her bir şirket türünün sunduğu farklı avantajlar, sorumluluklar ve vergi yükümlülükleri vardır.
Yazımızın önceki bölümlerinde bahsettiğimiz gibi Amerika’da bulunma statünüze göre kurulum ve ortaklık sağlayabileceğiniz farklı şirket yapıları bulunur. Genel olarak bu yapıların öne çıkan noktalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Limited Liability Company (LLC): Kişisel sorumlulukları sınırlandırır ve esnek bir vergi yapısı sunar. Genellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından tercih edilir. ABD’de en çok tercih edilen şirket türüdür.
C-Corporation (C-Corp): Yatırımcı çekmek veya halka açılmak isteyen şirketler için idealdir. Öte yandan çifte vergilendirme dezavantajı vardır.
S-Corporation (S-Corp): Çifte vergilendirmeden kaçınmanıza olanak tanımasına karşın yalnızca ABD vatandaşları ve Green Card sahipleri için uygundur.
Partnership: Ortaklıklarla kurulan ve karın ortaklar arasında paylaşıldığı bir yapıdır. Pasif yatırımcılar için uygun olabilir.
Sole Proprietorship: Tek kişilik işletmeler için basit bir yapıdır ancak şirkete dair tüm yükümlülükler kişi üzerindedir.
Eyalet Seçimi
Amerika’da eyaletlere göre vergilendirmeler ve şirket kurmaya yönelik düzenlemeler oldukça değişkenlik gösterebilir. Özellikle bazı eyaletlerin yeni yatırımcı ve girişimcileri kendine çekmek üzere sunduğu avantajlar bulunmaktadır:
Delaware: İş dostu yasaları, düşük maliyetleri ve esnek yönetim seçenekleriyle Amerika’da iş kurmak isteyen kişiler için öncelikli eyaletlerden birisidir. Ayrıca birçok büyük şirketin de tercih ettiği bir eyalettir.
Wyoming: Gizlilik, düşük vergiler ve düşük şirket kuruluş maliyetleri ile öne çıkan bir eyalettir.
Nevada: Vergi avantajları ve şirket gizliliği ile tanınır. Özellikle küçük işletmeler için uygun olabilir.
Eyalet seçimi işletme maliyetlerini, yapısını ve yasal gerekliliklerini etkileyebileceği için stratejik olarak dikkatle incelenmelidir.
Şirket İsmi ve Ticari Marka Seçimi
ABD’de şirket kurmak için benzersiz bir isim seçilmesi zorunludur. Şirket isminin başka bir firma tarafından kullanılmadığından emin olmak adına planladığınız eyaletin ticaret sicilinden kontrol etmelisiniz.
Ayrıca uzun vadeli marka koruması sağlamak için USPTO (United States Patent and Trademark Office) üzerinden ticari marka tescili yapmak da faydalı olacaktır. Bunun için ekstra bir ücret ödemeniz gerekir.
Şirket Kaydınızı Gerçekleştirin
Bulunduğunuz eyaletin genel olarak Secretary of State web sitesi üzerinden şirket kaydı için gerekli olan işlemleri öğrenebilir ve formları edinebilirsiniz. Business Services ya da Corporations sayfalarında bu türden detaylar olacaktır.
Amerika’da şirket kaydı için türüne bağlı olarak örneğin LLC’ler için Articles of Organization ya da Certificate of Formation hazırlanırken Corporations (S-Corp ve C-Corp) için Articles of Incorporation dosyalanır.
Bu dosyalar şirket adı, yöneticisi, üyeleri, yapılan iş ve benzeri detayları içerir. Ayrıca şirketiniz için bir de kayıtlı temsilci olmalıdır. Bu siz ya da üçüncü taraf bir temsilcilik hizmeti olabilir. Pek çok eyalet için kayıtlı temsilci atanması zorunludur.
EIN Nedir? İşletme kimlik numarası, işletmenin yasal olarak gelir beyanında bulunmasını sağlar ve çalışanları olan şirketler için zorunludur. EIN başvurusu IRS websitesinden online veya posta yoluyla yapılabilir.
EIN Kimler için Gerekli? ABD’de şirket kurmak isteyen tüm yabancı girişimciler ve ABD vatandaşları vergi yükümlülükleri açısından bir EIN almak zorundadır. Özellikle çalışan istihdam eden işletmeler, LLC ve Corporation gibi yapılandırmalara sahip olanlar EIN almalıdır. Aynı zamanda bir Amerikan banka hesabı açmak ve yasal mali işlemleri yönetmek için de gereklidir.
ABD vatandaşı olmayan kişiler için EIN başvurusu IRS Form SS-4 aracılığıyla yapılır. Formu IRS resmi websitesinden indirebilir ve online olarak ya da posta yoluyla gönderebilirsiniz.
İşletme Lisansları ve İzinleri
Kurulacak olan şirketin faaliyet gösterdiği sektör ve eyalet bazında işletme lisansları veya izinler gerekebilir.
Özellikle gıda, sağlık sektörü veya finansal hizmetler gibi sektörlerde belirli izinler çoğu eyalette zorunludur. Düzenlemeler her eyalete göre değişkenlik gösterdiği için resmi kaynaklardan gereklilikler hakkında bilgi edinmeli ve karşılamalısınız.
ABD’de Bir Banka Hesabı Açmak
ABD’de faaliyet gösterecek bir işletme için bir Amerikan banka hesabı gelir ve giderlerin yönetilmesi, mali düzenlemelere uyum sağlanması ve ticari işlemlerin yürütülmesi açısından gereklidir. Bu konuda bankalar EIN ve şirket belgelerini talep eder. Yabancı girişimciler için ek belgeler de istenecektir.
Amerika’da şirket kuran girişimciler, federal ve eyalet olarak çeşitli vergi yükümlülüklerine tabidir. Şirket türü ve eyalet yasalarına bağlı olarak vergilendirme ve sorumluluklar değişir.
Federal Vergiler: Gelir vergisi ve çalışanlar için vergi kesintileridir.
Eyalet Vergileri: Eyalet bazında gelir vergisi, satış vergisi ve diğer yerel vergilerdir.
Daha önce de bahsettiğimiz üzere bazı eyaletler vergilendirme ve şirket kurulumu konularında maliyet avantajlarına sahiptir. Bu nedenle hem ihtiyaca yönelik şirket seçimi hem de doğru eyaletin seçimi şirketinizin geleceğinde önemli bir rol oynayacaktır.
Amerikan vergi sisteminin Türkiye’dekine göre farklılığı nedeniyle süreci doğru yönetebilmek adına profesyonel destek alınmalıdır. Vergilendirme noktasındaki hatalar mali ve hukuki yaptırımlara maruz kalmanıza neden olabilir.
Amerika’da Şirket Kurma Maliyeti
Amerika’da şirket kurma maliyetleri şirket türüne, eyalete ve işletmenin faaliyet alanına göre değişiklik gösterecektir. Şirket kurma sürecinde karşılaşacağınız maliyetleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Şirket Türüne Göre Maliyetler
Limited Liability Company (LLC): LLC kurulum maliyetleri diğer kuruluş türlerine göre daha düşüktür. Bu noktada karşınıza çıkabilecek maliyetler eyalet kayıt ücretleri ve varsa hizmet bedelleridir.
Corporation (C-Corp veya S-Corp): C-Corp ve S-Corp kuruluş maliyetleri sahip oldukları kompleks yapı nedeniyle daha yüksektir. Eyalet kayıt ücretleri, avukat ücretleri, kuruluş belgelerinin hazırlanması gibi kalemleri içerir.
Eyalet Kayıt Ücretleri
Her Amerika eyaletinin kendi kuruluş prosedürleri, gereklilikleri ve ücretleri vardır. Amerika’da şirket kayıt ücretleri eyalete göre değişmekte olup $50 ile $500 arasında değişir.
Örneğin Delaware’de LLC şirket kaydı için $110 ödemeniz gerekirken Nevada’da $425 bir kayıt ücreti ödemeniz gerekir.
Yazımızın devam bölümlerinde Amerika’da eyaletlere göre şirket kurulum maliyetleri ve ek ödemelerden detaylarıyla bahsedeceğiz.
Lisans ve İzin Ücretleri
İşletmenizin faaliyet göstereceği sektör ve konuma göre belirli lisans ve izinler almanız gerekebilir.
Örneğin Amerika’da restoran açmak istiyorsanız gıda hazırlama ve satışı için izinler almanız gerekir. Bunun için maliyetler $100 ile $1000 arasında değişmektedir.
Bir diğer sektörden örnek ise müteahhitlik lisansıdır. İnşaat projelerinde faaliyet gösterebilmek için almanız gereken bu lisans için de $100 ile $300 arasında bir maliyet oluşacaktır.
Profesyonel Hizmet Ücretleri
Amerika’da şirket kurarken hukuki ve kurumsal süreçlerine hakim olmadığınız bir ülkenin kurallarına uygun iş kurmak üzere profesyonel destek almanız gereken noktalar olacaktır. Bunun haricinde Amerika’daki muhasebe hesaplarının tutulması, vergi kalemlerinin hesaplanması gibi bir takım ihtiyaçlarınız da bulunur.
Özellikle ilk kurulum aşamasında avukatlık, emlakçı ve danışmanlık hizmetleri gibi farklı harcamalarınız bulunur. Ayrıca muhasebeci gibi sürekli maliyetleriniz de bulunacaktır.
Bu noktada kuracağınız işin planlaması ve niteliklerine göre maliyetleriniz oldukça değişken olabilir. Ortalama sermaye gerekliliği konusunda bu türden harcamaların da hesaba katılması gerekir.
İşgücü, Kiralama, Satın Alma ve Diğer Maliyetler
Bu kısımda bahsedeceğimiz harcama kalemleri şirket kuruluşunun hukuki ve yasal kapsamları dışında ve Amerika’da dükkan satın almak gibi faaliyet gösterdiğiniz sürece oluşan harcamalar olsa da iyi bir iş planlamasında dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Eyalete göre çalışanlara ödeyebileceğiniz minimum maaş değişken olacaktır.
Çalışan sigortaları farklı sigorta şirketleri üzerinden tercih edilebilir. Uygun maliyetli opsiyonları araştırabilirsiniz.
Eyaletlere Göre Amerika’da Şirket Kurma Maliyetleri
Amerika’da yazımızın önceki bölümlerinde de bahsettiğimiz üzere şirket kurulum maliyetleri eyaletlere göre değişiklik göstermektedir.
Aşağıdaki tabloda 2024 yılı için ABD’de şirket kurmak isterseniz eyaletlere göre şirket ilk kurulum ve tekrarlayan maliyetleri listelenmiştir:
Eyalet
İlk Kurulum Maliyeti
Yıllık Tekrarlayan Ödemeler
Nevada
$425
$350 Yıllık Yenileme Ücreti
Texas
$300
Gelire Bağlı Franchise Vergisi
Delaware
$110
$300 Yıllık Franchise Vergisi
Wyoming
$100
$60 Yıllık Rapor Ücreti
Iowa
$50
$45 2 Yılda Bir
Utah
$60
$20 Yıllık Rapor Ücreti
Montana
$20
$20 Yıllık Yenileme Ücreti
Michigan
$50
$25 Yıllık Rapor Ücreti
Kentucky
$40
$15 Yıllık Rapor Ücreti
Hawaii
$50
$15 Yıllık Rapor Ücreti
Colorado
$50
$10 Yıllık Yenileme Ücreti
Mississippi
$50
$0 Yıllık Rapor Ücreti
Missouri
$50 (Online)
$0 Yıllık Rapor Ücreti
New Mexico
$50
$0 Yıllık Rapor Ücreti
Bahsedilen ödeme ve maliyetler LLC yapıları için olup farklı şirket yapılarına ve iş türüne göre değişiklik gösterir. Ayrıca bahsedilen maliyetler dışında ek maliyetler de bulunabilir. Detaylı bilgi için profesyonel destek alabilir ya da eyaletlerin resmi web sitelerini inceleyebilirsiniz.
Yıllık Tekrarlayan Maliyetler Nedir?
Yıllık tekrarlayan maliyetler Amerika’da bir LLC’nin ya da diğer türde yapıların faaliyetlerini sürdürmek için her yıl ya da iki yıl gibi aralıklarla ödemesi gereken ücretlerdir. Örnek olarak aşağıdaki maliyetleri sıralayabiliriz:
Yıllık Rapor Ücretleri: Birçok eyalette LLC’lerin her yıl veya iki yılda bir faaliyet raporu sunması ve bunun için belirli bir ücret ödemesini zorunludur.
Franchise Vergisi: Bazı eyaletler LLC’lerden yıllık franchise vergisi talep eder. Genellikle sabit bir tutar veya şirketin gelirine bağlı olarak hesaplanır.
Yenileme Ücretleri: LLC’nin bulunduğu eyalette faaliyetini yürütebilmek için ödenmesi gereken yıllık veya iki yıllık yenileme ücretidir.
Belirtilen maliyetler değişiklik gösterebilir. Güncel bilgiler için ilgili resmi websitelerini ziyaret edebilir ya da avukatınızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Amerika Şirket Türleri Nelerdir?
Yazımızın devam bölümlerinde Amerika’da şirket kurmak ve ticaret yapmak isteyenler için şirket türlerine değineceğiz. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu tür şirket türlerinden bazıları için Amerikan vatandaşı ya da Green Card sahibi olmanız gerekebilir.
LLC Şirket Nedir?
Amerika’da en çok tercih edilen şirket yapısı olan LLC şirketler işletme sahiplerine kişisel varlıklarını şirket borçlarından koruyan bir yapı sunar ve esnek vergilendirme yapısına sahiptir.
Avantajlar
Kişisel sorumluluk koruması sağlar.
Şahıs şirketi ya da ortaklıklara benzer vergilendirmelere sahip oldukları için esnektirler.
Diğer şirket yapılarına kıyasla daha az kurumsal formalitesi bulunur.
Dezavantajlar
Bazı eyaletlerde yüksek yıllık ücretler ve franchise vergisi uygulanabilir.
Hisse senetleri çıkaramadıkları için yatırımcı çekmek isteyen büyük işletmeler için ideal değildir. Hisse yerine üyelik payları sunulabilir ancak bu da yatırımcıların alışkın olduğu yatırım türlerinden farklı olması nedeniyle talep görmeyebilir.
Küçük ve orta ölçekli işletmeler ve bireysel girişimciler için LLC yapısı uygun olabilir. Özellikle Amerikan vatandaşı ya da Green Card sahibi olmayan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Amerika’da Şahıs Şirketi
Şahıs şirketleri (Sole Proprietorship) tek bir kişi tarafından işletilen ve yönlendirilen en basit şirket yapısıdır.
Avantajlar:
Amerika’da şahıs şirketi kurmak kolay ve ucuzdur.
İşletme sahibi şirket üzerinde tek kontrol sahibidir.
Sadece gelir üzerinden bireysel vergi ödenir.
Dezavantajlar:
Kişisel varlıklar şirket borçlarına karşı korunmaz.
Yatırımcı çekmek doğrudan şirket üzerinde mümkün değildir ve genişleme imkanı sınırlıdır.
Küçük ölçekli bireysel girişimciler için uygun olan Amerika’da şahıs şirketleri Amerikan vatandaşları, Green Card sahipleri ya da bazı şartları karşılamak durumunda belirli göçmen olmayan vize sahipleri tarafından kurulabilir.
Amerika’da göçmen olmayan bir statü ile bulunurken şahıs şirketi kurmak isterseniz durumunuza bağlı olarak EIN ve ITIN edinmeniz gerekecektir.
Ayrıca ABD’de aktif olarak çalışmanıza izin vermeyen turist vizesi ya da öğrenci vizesi gibi opsiyonlar ile şirket kurmak aktif olarak çalışamayacağınız için bir problem oluşturabilir. Öte yandan E1, E2 ve L1 gibi vizeler hakkında detaylı bilgi için profesyonel danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.
Corporation (C-Corp)
C-Corp, hissedarlara sahip bağımsız bir tüzel kişilik olarak faaliyet gösterir. Büyük işletmeler ve yatırımcı çekmek isteyen firmalar için uygundur.
Avantajlar:
Sınırsız sayıda hissedarı olabilir.
Yatırımcı çekmek için hisse satışı nedeniyle idealdır.
Kişisel varlıklar şirket borçlarından korunmaktadır.
Dezavantajlar:
Çifte vergilendirme vardır. Şirket kazançları ve hissedarların temettüleri üzerinden ayrı ayrı vergi ödenir.
Şahıs şirketi ve LLC’lere göre daha fazla kurumsal formalite ve raporlama gerektirir.
Büyük işletmeler ve halka açılmayı hedefleyen firmalar tarafından tercih edilen C-Corp yapıları maliyetli ve kurulum süreçleri karmaşık şirket türleridir.
S-Corporation (S-Corp)
S-Corp, C-Corp’a benzer bir yapıdadır. Avantajlı noktası ise C-Corp yapılarının aksine şirket üzerinden vergilendirme yoktur. Kazanç hissedarlara aktarılır ve vergilendirme şahıs üzerinden tek seferde gerçekleşir.
Avantajlar:
Çifte vergilendirme yoktur.
Kişisel varlıklar şirket borçlarından korunur.
Yönetimsel anlamda tek sınıf hisselerin olması ve formalite azlığı nedeniyle C-Corp yapılarından daha esnektir.
Dezavantajlar:
Maksimum 100 hissedar sınırı vardır.
Yalnızca ABD vatandaşları ve Green Card sahipleri hissedar olabilir.
Şahıs ve LLC şirketlere göre daha karmaşık vergi ve raporlama yükümlülükleri bulunur.
Küçük işletmeler ve aile şirketleri tarafından sıklıkla kullanılan S-Corp yapısı özellikle tek sınıf hisse sayesinde yönetimi kolaylaştırmaktadır. Ayrıca şirket borçları üzerinde bireylerin sınırlı sorumluluğu olmasına karşın çifte vergilendirmeden kaçınma avantajı ile risk paylaşımını daha güvenilir hale getirir.
Partnership (Ortaklık)
Amerika’da ortaklık ya da partnerlik birden fazla kişi tarafından kurulan bir işletme türüdür. Genel Ortaklık (General Partnership) ve Sınırlı Ortaklık (Limited Partnership) olmak üzere iki ana türü bulunur.
Avantajlar
İşletme yükü ve sermaye ortaklar arasında paylaşılır.
Vergilendirme bireysel gelir düzeyindedir.
Dezavantajlar
Genel ortaklarda sınırsız sorumluluk bulunur.
Ortaklar arasında anlaşmazlık halinde çözüme kavuşmak zorlaşabilir.
İş yükünü paylaşmak isteyen ortak girişimciler tarafından tercih edilen partnerlik türü şirket yapısı belirli riskleri bulunmasına karşın özellikle sermaye konusundaki paylaşımcılık avantajı ile ön plana çıkmaktadır.
Franchise (Bayilik)
Bir şirket yapısı olmamasına karşın iş modeli olarak Amerika’da franchise da bu noktada bahsedilebilir. Franchise iş modeli bilindiği üzere mevcut bir markanın adı ile iş kurmanıza yarar.
Avantajlar
Tanınmış bir marka ile Amerika’da iş hayatına hızlı bir giriş imkanı sunar.
İş modeli marka standartlarına sahip olduğu için büyüme ve strateji noktalarında kolaylık sağlayabilir. Ayrıca çeşitli eğitimler ve destek sistemleri bulunur.
Dezavantajlar
Başlangıçta yüksek lisans bedeli gerekebilir.
İşletme üzerinde geliştirme noktasında sınırlı kontrolünüz bulunur.
Hızlı büyüme ve düşük riskle iş yapmak isteyen girişimciler tarafından tercih edilen Amerika’da franchise iş kurmak özellikle elindeki sermayeyi düşük riskli bir şekilde değerlendirmek isteyen kişiler tarafından düşünülebilir.
Tabloda da görüldüğü üzere Amerika’da şirket kurmak isteyen kişiler için LLC yapısı pek çok avantaja sahiptir. Şahıs şirketleri de öne çıkan bir diğer kurumsal yapılanma olmasına karşın özellikle göçmen olmayan kişiler için bazı sınırlamaları bulunmaktadır.
Amerika’da Şirket Kurmanın Avantaj ve Dezavantajları
Yazımızın son bölümlerine geçmeden önce Amerika’da şirket kurmak ya da ticaret yapmak isteyen birisi için avantaj ve dezavantajlarından bahsedelim.
Avantajlar
Global Bir Marka Olun – Amerika’da bir şirket sahibi olmak hem kendi ülkenizde hem de tüm dünyada markanız için büyük bir değer yaratacaktır.
Güçlü Yatırım ve Finansman Kaynaklarına Erişin – Özellikle liberal dünyanın amiral gemisi ABD’de network fırsatlarının yanı sıra büyük yatırımcılara ve finansman kaynaklarına erişim sağlayabilirsiniz.
Esnek İş Ortamı – İhtiyaca göre şekillenen farklı şirket yapıları ve vergilendirme çeşitleri ile minimize edilmiş bir risk ile işinizi kurabilir ve büyütebilirsiniz.
Yasal ve Finansal Şeffaflık – Ekonomik yapının hukuksal üstünlükle korunduğu ABD’de yatırımlarınız, sermayeniz ve kazançlarınız şeffaf bir sistem içerisinde güvenle korunur.
Uluslararası Anlaşmalar – Türkiye ve bazı diğer ülkelerin sahip olduğu ticari anlaşmalar sayesinde Türkiye ile ABD arasında ticari faaliyetlerinizde avantajlar sağlayabilir. Bu anlaşmalar neticesinde Amerika’da iş kurabilirsiniz. Ayrıca iki ülkede de vergilendirilmek gibi dezavantajlardan da kaçınabilirsiniz.
Dezavantajlar
Yüksek Maliyetler – Kuracağınız şirket türüne, iş modeline ve eyalete göre değişmekle birlikte yüksek ilk kurulum, vergilendirme ve tekrarlayan maliyetler ortaya çıkabilir.
Vergi Karmaşıklığı ve Yasal Formaliteler – Hukuksal ve ekonomik sistemini bilmediğiniz bir ülkede iş kurmanın verdiği dezavantaj nedeniyle pek çok formalite ve vergilendirme sistemini öğrenmeniz ve bunlara uygun hareket etmeniz gerekir. Özellikle ilk aşamada bu durum maliyetlerinizi artırabilir.
Yabancı Girişimciler için Kısıtlamalar – Amerika’da bulunma statünüze göre kurabileceğiniz şirket türleri ya da bu şirketlerdeki aktif çalışma durumunuz değişiklik gösterecektir. Sahip olduğunuz ülkede bulunma statüsü planladığınız iş planı ile örtüşmeyebilir. Bu nedenle öncesinde profesyonel destek almanız gerekir.
Bu yazımızda ABD’de şirket kurmak isteyenler için maliyetler, şirket türleri ve vizelere göre değerlendirilebilecek seçeneklere göz attık. Yazımızdaki bilgilerden yola çıkarak sizin için en uygun planlama ile ilk adımınızı atarak ekonominin kalbinde işinizi büyütebilmenizi umarız.
Amerika’da Şirket Kurmak için İlk Adımınızı Güvenle Atın
Amerika’da şirket kurmak için öncelikle ülkeyi tanımanız ve değerlendirebileceğiniz imkanları görebilmeniz gerekir.
Bu nedenle ABD’de iş kurmak için öncelikle B1/B2 kısa süreli seyahat vizesi ile ülkeye giriş yaparak tek seferde 6 ay kadar Amerika’da kalabilir ve son kararınızı vermeden önce doğru adımları atabilirsiniz.
Gerçekleştirdiğimiz yüzlerce başvurunun deneyimiyle size tüm süreçte yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da uygunluğunuzu öğrenmek için aşağıdaki ücretsiz formu doldurabilirsiniz.
Amerika Vize Başvurunuza Uzmanlar ile Hazırlanın
Eski ABD Konsolosluk Yetkilileri ile Başvuru ve Gerçeğe Uygun Mülakat
Amerika’da Şirket Kurmak : Şartlar, Maliyetler ve Adımlar
19 Kasım 2024Dinamik ekonomisi ve güçlü finansal altyapısıyla, özellikle teknoloji, finans, lojistik ve perakende sektörlerinde faaliyet göstermek isteyenler için Amerika’da şirket kurmak global pazara açılmanın ilk adımlarından birisidir.
Sadece 2024 yılında, ABD’de kurulan yeni şirketlerin yaklaşık %25’inin göçmen girişimciler tarafından kurulduğu ve bu şirketlerin Amerika’daki toplam istihdamın %15’ini sağladığı belirtilmektedir.
Bu da bize sonradan ya da Amerikan vatandaşı olmadan şirket kurulumlarının ülkedeki potansiyelini ve teşvikini göstermek açısından önemli bir noktadır.
Amerika’da şirket kurmak girişimcilere sadece gelir elde etme imkanı sunmakla kalmaz, aynı zamanda vize ve oturma izni gibi ek avantajlar da sağlayabilir. Ancak karmaşık yasal süreçler, eyalet bazlı düzenlemeler ve vergi yükümlülükleri gibi unsurlar nedeniyle dikkatli bir planlama gerektirir.
Bu yazımızda Amerika’da şirket kurmayı düşünenler için vizeleri, gerekli adımları, maliyetleri ve yasal gereklilikleri detaylandıracağız. Bu sayede ABD’de şirket kurmanın avantajlarını ve karşılaşılabilecek zorlukları öğrenerek doğru ilk adımınızı atabilirsiniz.
Kimler Amerika’da Şirket Kurabilir?
Amerika’da yalnızca Amerika vatandaşları veya Green Card sahipleri değil, yabancı uyruklu girişimciler de şirket kurabilir. Ancak Amerika’da şirket kurmak için elbette bazı federal ve eyalet bazında yasal düzenlemelere ve başvuru gerekliliklerine uyulmalıdır.
Buna göre aşağıdaki kapsamda kişiler Amerika’da şirket kurabilir:
Amerikan Vatandaşları ve Green Card Sahipleri
Amerika’da Bulunan Bazı Vize Sahipleri (E1, E2 ve L1)
Amerika’da zaten bir şirket kurmak ya da yatırım yapmak gibi amaçlarla verilen vize sahipleri aşağıdaki türlerde şirketler kurabilir ve yönetebilir:
Ancak altını çizmekte fayda var. Sadece Amerika’da şirket kurmuş olmak ABD’de şirket üzerinden yasal çalışma izni sağlamaz. İş kurma sürecinin tamamlanması için Employer Identification Number (EIN), İşveren Kimlik Numarası alınması gerekmektedir.
Ayrıca Bakınız:
Amerika’da Bulunan Belirli Vize Sahipleri (H1B, B1/B2, J1 ve F1)
Görüldüğü üzere Amerika’da turist vizesi, öğrenci vizesi ya da bazı çalışma vize türleri ile bulunuyorsanız şahıs şirketinde aktif olarak çalışamazsınız. Bunun temel nedeni bu vizelerin ya sadece bir şirket için çalışmanız ya da Amerika’da çalışmamak üzere size verilmesidir.
Ayrıca Bakınız:
Amerika’da İkamet Etmeyen Yabancılar
Amerika’da bulunmayan kişiler ABD’de şirket kurabilir ancak çalışma izni olmadan işletmenin günlük yönetimine dahil olamazlar. Öte yandan yatırımcı ya da pasif hissedar olarak faaliyet gösterebilirler. Kurabilecekleri ya da ortak olabilecekleri şirket türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
ABD’de şirket kurmak için vatandaşlık şartı bulunmamaktadır. Amerikan vatandaşı olmayan kişiler yazımızın devamında detaylarına ineceğimiz Limited Liability Company (LLC) veya Corporation (C-Corp, S-Corp) gibi şirketler kurabilir ya da ortak olabilir.
Amerika’da Nasıl Şirket Kurulur? Gereken Şartlar ve Adımlar
Amerika’da şirket kurmayı planlayan girişimciler için şirket kurma adımları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Şirket Türü Seçimi
Amerika’da iş kurmanın ilk adımı ihtiyaçlara, niteliklere ve gelecek planlamasına uygun şirket türünü seçmektir. Her bir şirket türünün sunduğu farklı avantajlar, sorumluluklar ve vergi yükümlülükleri vardır.
Yazımızın önceki bölümlerinde bahsettiğimiz gibi Amerika’da bulunma statünüze göre kurulum ve ortaklık sağlayabileceğiniz farklı şirket yapıları bulunur. Genel olarak bu yapıların öne çıkan noktalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Eyalet Seçimi
Amerika’da eyaletlere göre vergilendirmeler ve şirket kurmaya yönelik düzenlemeler oldukça değişkenlik gösterebilir. Özellikle bazı eyaletlerin yeni yatırımcı ve girişimcileri kendine çekmek üzere sunduğu avantajlar bulunmaktadır:
Eyalet seçimi işletme maliyetlerini, yapısını ve yasal gerekliliklerini etkileyebileceği için stratejik olarak dikkatle incelenmelidir.
Şirket İsmi ve Ticari Marka Seçimi
ABD’de şirket kurmak için benzersiz bir isim seçilmesi zorunludur. Şirket isminin başka bir firma tarafından kullanılmadığından emin olmak adına planladığınız eyaletin ticaret sicilinden kontrol etmelisiniz.
Ayrıca uzun vadeli marka koruması sağlamak için USPTO (United States Patent and Trademark Office) üzerinden ticari marka tescili yapmak da faydalı olacaktır. Bunun için ekstra bir ücret ödemeniz gerekir.
Şirket Kaydınızı Gerçekleştirin
Bulunduğunuz eyaletin genel olarak Secretary of State web sitesi üzerinden şirket kaydı için gerekli olan işlemleri öğrenebilir ve formları edinebilirsiniz. Business Services ya da Corporations sayfalarında bu türden detaylar olacaktır.
Amerika’da şirket kaydı için türüne bağlı olarak örneğin LLC’ler için Articles of Organization ya da Certificate of Formation hazırlanırken Corporations (S-Corp ve C-Corp) için Articles of Incorporation dosyalanır.
Bu dosyalar şirket adı, yöneticisi, üyeleri, yapılan iş ve benzeri detayları içerir. Ayrıca şirketiniz için bir de kayıtlı temsilci olmalıdır. Bu siz ya da üçüncü taraf bir temsilcilik hizmeti olabilir. Pek çok eyalet için kayıtlı temsilci atanması zorunludur.
Vergi Kimlik Numarası (EIN) Başvurusu
Amerika’da şirketler IRS (Amerikan Gelir İdaresi) üzerinden bir Employer Identification Number (EIN) almalıdır.
EIN Nedir? İşletme kimlik numarası, işletmenin yasal olarak gelir beyanında bulunmasını sağlar ve çalışanları olan şirketler için zorunludur. EIN başvurusu IRS websitesinden online veya posta yoluyla yapılabilir.
EIN Kimler için Gerekli? ABD’de şirket kurmak isteyen tüm yabancı girişimciler ve ABD vatandaşları vergi yükümlülükleri açısından bir EIN almak zorundadır. Özellikle çalışan istihdam eden işletmeler, LLC ve Corporation gibi yapılandırmalara sahip olanlar EIN almalıdır. Aynı zamanda bir Amerikan banka hesabı açmak ve yasal mali işlemleri yönetmek için de gereklidir.
ABD vatandaşı olmayan kişiler için EIN başvurusu IRS Form SS-4 aracılığıyla yapılır. Formu IRS resmi websitesinden indirebilir ve online olarak ya da posta yoluyla gönderebilirsiniz.
İşletme Lisansları ve İzinleri
Kurulacak olan şirketin faaliyet gösterdiği sektör ve eyalet bazında işletme lisansları veya izinler gerekebilir.
Özellikle gıda, sağlık sektörü veya finansal hizmetler gibi sektörlerde belirli izinler çoğu eyalette zorunludur. Düzenlemeler her eyalete göre değişkenlik gösterdiği için resmi kaynaklardan gereklilikler hakkında bilgi edinmeli ve karşılamalısınız.
ABD’de Bir Banka Hesabı Açmak
ABD’de faaliyet gösterecek bir işletme için bir Amerikan banka hesabı gelir ve giderlerin yönetilmesi, mali düzenlemelere uyum sağlanması ve ticari işlemlerin yürütülmesi açısından gereklidir. Bu konuda bankalar EIN ve şirket belgelerini talep eder. Yabancı girişimciler için ek belgeler de istenecektir.
Ayrıca Bakınız:
Vergi Yükümlülüklerini Anlamak
Amerika’da şirket kuran girişimciler, federal ve eyalet olarak çeşitli vergi yükümlülüklerine tabidir. Şirket türü ve eyalet yasalarına bağlı olarak vergilendirme ve sorumluluklar değişir.
Daha önce de bahsettiğimiz üzere bazı eyaletler vergilendirme ve şirket kurulumu konularında maliyet avantajlarına sahiptir. Bu nedenle hem ihtiyaca yönelik şirket seçimi hem de doğru eyaletin seçimi şirketinizin geleceğinde önemli bir rol oynayacaktır.
Amerikan vergi sisteminin Türkiye’dekine göre farklılığı nedeniyle süreci doğru yönetebilmek adına profesyonel destek alınmalıdır. Vergilendirme noktasındaki hatalar mali ve hukuki yaptırımlara maruz kalmanıza neden olabilir.
Amerika’da Şirket Kurma Maliyeti
Amerika’da şirket kurma maliyetleri şirket türüne, eyalete ve işletmenin faaliyet alanına göre değişiklik gösterecektir. Şirket kurma sürecinde karşılaşacağınız maliyetleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Şirket Türüne Göre Maliyetler
Eyalet Kayıt Ücretleri
Her Amerika eyaletinin kendi kuruluş prosedürleri, gereklilikleri ve ücretleri vardır. Amerika’da şirket kayıt ücretleri eyalete göre değişmekte olup $50 ile $500 arasında değişir.
Örneğin Delaware’de LLC şirket kaydı için $110 ödemeniz gerekirken Nevada’da $425 bir kayıt ücreti ödemeniz gerekir.
Yazımızın devam bölümlerinde Amerika’da eyaletlere göre şirket kurulum maliyetleri ve ek ödemelerden detaylarıyla bahsedeceğiz.
Lisans ve İzin Ücretleri
İşletmenizin faaliyet göstereceği sektör ve konuma göre belirli lisans ve izinler almanız gerekebilir.
Örneğin Amerika’da restoran açmak istiyorsanız gıda hazırlama ve satışı için izinler almanız gerekir. Bunun için maliyetler $100 ile $1000 arasında değişmektedir.
Bir diğer sektörden örnek ise müteahhitlik lisansıdır. İnşaat projelerinde faaliyet gösterebilmek için almanız gereken bu lisans için de $100 ile $300 arasında bir maliyet oluşacaktır.
Profesyonel Hizmet Ücretleri
Amerika’da şirket kurarken hukuki ve kurumsal süreçlerine hakim olmadığınız bir ülkenin kurallarına uygun iş kurmak üzere profesyonel destek almanız gereken noktalar olacaktır. Bunun haricinde Amerika’daki muhasebe hesaplarının tutulması, vergi kalemlerinin hesaplanması gibi bir takım ihtiyaçlarınız da bulunur.
Özellikle ilk kurulum aşamasında avukatlık, emlakçı ve danışmanlık hizmetleri gibi farklı harcamalarınız bulunur. Ayrıca muhasebeci gibi sürekli maliyetleriniz de bulunacaktır.
Bu noktada kuracağınız işin planlaması ve niteliklerine göre maliyetleriniz oldukça değişken olabilir. Ortalama sermaye gerekliliği konusunda bu türden harcamaların da hesaba katılması gerekir.
İşgücü, Kiralama, Satın Alma ve Diğer Maliyetler
Bu kısımda bahsedeceğimiz harcama kalemleri şirket kuruluşunun hukuki ve yasal kapsamları dışında ve Amerika’da dükkan satın almak gibi faaliyet gösterdiğiniz sürece oluşan harcamalar olsa da iyi bir iş planlamasında dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Eyaletlere Göre Amerika’da Şirket Kurma Maliyetleri
Amerika’da yazımızın önceki bölümlerinde de bahsettiğimiz üzere şirket kurulum maliyetleri eyaletlere göre değişiklik göstermektedir.
Aşağıdaki tabloda 2024 yılı için ABD’de şirket kurmak isterseniz eyaletlere göre şirket ilk kurulum ve tekrarlayan maliyetleri listelenmiştir:
Bahsedilen ödeme ve maliyetler LLC yapıları için olup farklı şirket yapılarına ve iş türüne göre değişiklik gösterir. Ayrıca bahsedilen maliyetler dışında ek maliyetler de bulunabilir. Detaylı bilgi için profesyonel destek alabilir ya da eyaletlerin resmi web sitelerini inceleyebilirsiniz.
Yıllık Tekrarlayan Maliyetler Nedir?
Yıllık tekrarlayan maliyetler Amerika’da bir LLC’nin ya da diğer türde yapıların faaliyetlerini sürdürmek için her yıl ya da iki yıl gibi aralıklarla ödemesi gereken ücretlerdir. Örnek olarak aşağıdaki maliyetleri sıralayabiliriz:
Belirtilen maliyetler değişiklik gösterebilir. Güncel bilgiler için ilgili resmi websitelerini ziyaret edebilir ya da avukatınızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Amerika Şirket Türleri Nelerdir?
Yazımızın devam bölümlerinde Amerika’da şirket kurmak ve ticaret yapmak isteyenler için şirket türlerine değineceğiz. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu tür şirket türlerinden bazıları için Amerikan vatandaşı ya da Green Card sahibi olmanız gerekebilir.
LLC Şirket Nedir?
Amerika’da en çok tercih edilen şirket yapısı olan LLC şirketler işletme sahiplerine kişisel varlıklarını şirket borçlarından koruyan bir yapı sunar ve esnek vergilendirme yapısına sahiptir.
Avantajlar
Dezavantajlar
Küçük ve orta ölçekli işletmeler ve bireysel girişimciler için LLC yapısı uygun olabilir. Özellikle Amerikan vatandaşı ya da Green Card sahibi olmayan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Amerika’da Şahıs Şirketi
Şahıs şirketleri (Sole Proprietorship) tek bir kişi tarafından işletilen ve yönlendirilen en basit şirket yapısıdır.
Avantajlar:
Dezavantajlar:
Küçük ölçekli bireysel girişimciler için uygun olan Amerika’da şahıs şirketleri Amerikan vatandaşları, Green Card sahipleri ya da bazı şartları karşılamak durumunda belirli göçmen olmayan vize sahipleri tarafından kurulabilir.
Amerika’da göçmen olmayan bir statü ile bulunurken şahıs şirketi kurmak isterseniz durumunuza bağlı olarak EIN ve ITIN edinmeniz gerekecektir.
Ayrıca ABD’de aktif olarak çalışmanıza izin vermeyen turist vizesi ya da öğrenci vizesi gibi opsiyonlar ile şirket kurmak aktif olarak çalışamayacağınız için bir problem oluşturabilir. Öte yandan E1, E2 ve L1 gibi vizeler hakkında detaylı bilgi için profesyonel danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.
Corporation (C-Corp)
C-Corp, hissedarlara sahip bağımsız bir tüzel kişilik olarak faaliyet gösterir. Büyük işletmeler ve yatırımcı çekmek isteyen firmalar için uygundur.
Avantajlar:
Dezavantajlar:
Büyük işletmeler ve halka açılmayı hedefleyen firmalar tarafından tercih edilen C-Corp yapıları maliyetli ve kurulum süreçleri karmaşık şirket türleridir.
S-Corporation (S-Corp)
S-Corp, C-Corp’a benzer bir yapıdadır. Avantajlı noktası ise C-Corp yapılarının aksine şirket üzerinden vergilendirme yoktur. Kazanç hissedarlara aktarılır ve vergilendirme şahıs üzerinden tek seferde gerçekleşir.
Avantajlar:
Dezavantajlar:
Küçük işletmeler ve aile şirketleri tarafından sıklıkla kullanılan S-Corp yapısı özellikle tek sınıf hisse sayesinde yönetimi kolaylaştırmaktadır. Ayrıca şirket borçları üzerinde bireylerin sınırlı sorumluluğu olmasına karşın çifte vergilendirmeden kaçınma avantajı ile risk paylaşımını daha güvenilir hale getirir.
Partnership (Ortaklık)
Amerika’da ortaklık ya da partnerlik birden fazla kişi tarafından kurulan bir işletme türüdür. Genel Ortaklık (General Partnership) ve Sınırlı Ortaklık (Limited Partnership) olmak üzere iki ana türü bulunur.
Avantajlar
Dezavantajlar
İş yükünü paylaşmak isteyen ortak girişimciler tarafından tercih edilen partnerlik türü şirket yapısı belirli riskleri bulunmasına karşın özellikle sermaye konusundaki paylaşımcılık avantajı ile ön plana çıkmaktadır.
Franchise (Bayilik)
Bir şirket yapısı olmamasına karşın iş modeli olarak Amerika’da franchise da bu noktada bahsedilebilir. Franchise iş modeli bilindiği üzere mevcut bir markanın adı ile iş kurmanıza yarar.
Avantajlar
Dezavantajlar
Hızlı büyüme ve düşük riskle iş yapmak isteyen girişimciler tarafından tercih edilen Amerika’da franchise iş kurmak özellikle elindeki sermayeyi düşük riskli bir şekilde değerlendirmek isteyen kişiler tarafından düşünülebilir.
Ayrıca Bakınız: Amerika’da Tır Yatırımı Yapmak
Amerika’da Şirket Türlerinin Kıyaslaması
Tabloda da görüldüğü üzere Amerika’da şirket kurmak isteyen kişiler için LLC yapısı pek çok avantaja sahiptir. Şahıs şirketleri de öne çıkan bir diğer kurumsal yapılanma olmasına karşın özellikle göçmen olmayan kişiler için bazı sınırlamaları bulunmaktadır.
Amerika’da Şirket Kurmanın Avantaj ve Dezavantajları
Yazımızın son bölümlerine geçmeden önce Amerika’da şirket kurmak ya da ticaret yapmak isteyen birisi için avantaj ve dezavantajlarından bahsedelim.
Avantajlar
Dezavantajlar
Bu yazımızda ABD’de şirket kurmak isteyenler için maliyetler, şirket türleri ve vizelere göre değerlendirilebilecek seçeneklere göz attık. Yazımızdaki bilgilerden yola çıkarak sizin için en uygun planlama ile ilk adımınızı atarak ekonominin kalbinde işinizi büyütebilmenizi umarız.
Amerika’da Şirket Kurmak için İlk Adımınızı Güvenle Atın
Amerika’da şirket kurmak için öncelikle ülkeyi tanımanız ve değerlendirebileceğiniz imkanları görebilmeniz gerekir.
Bu nedenle ABD’de iş kurmak için öncelikle B1/B2 kısa süreli seyahat vizesi ile ülkeye giriş yaparak tek seferde 6 ay kadar Amerika’da kalabilir ve son kararınızı vermeden önce doğru adımları atabilirsiniz.
Gerçekleştirdiğimiz yüzlerce başvurunun deneyimiyle size tüm süreçte yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da uygunluğunuzu öğrenmek için aşağıdaki ücretsiz formu doldurabilirsiniz.
Açılan sayfadaki ücretsiz formu doldurmanız halinde size en kısa sürede dönüş yapacağız.
Son Paylaşımlar
Kategoriler