Amerika Vize Başvurusu 13 dakikalık okuma

E-2 Vizesi Yenileme Süreci Hakkında Adım Adım Rehber

14 Ağustos 2024
E2 Vize Yenileme Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Amerika’da yatırım yaparak yaşamak ve çalışmak isteyenler için ABD yatırımcı vizesi için nitelikleri karşılandığı taktirde E2 vize yenileme talebi ya da vize süresini uzatmak için başvuru yapılabilir. Elbette bunun için yatırımcının ve yatırımın bu başvuru için gereklilikleri karşılayabilmesi gerekir.

Bu içeriğimize E2 vize yenileme konusunda güncel bilgiler edinebilir, bu sayede vize başvurusu ve E2 vizesi yenileme süreçleri hakkında bilmeniz gereken önemli noktaları keşfedebilirsiniz.

Yatırımcı vizesi yenileme ve E2 başvurularınız için hizmetlerimize göz atabilir ya da daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

E2 Vizesi Nedir? Kapsamı, Amacı ve Anlaşmalı Ülkeler

E2 vizesi genel olarak Amerika ile yatırım anlaşması bulunan ülke vatandaşlarınca Amerika’da gerçekleştirilecek bir yatırım doğrultusunda yaşama ve çalışma hakkı sunan bir göçmen olmayan vize statüsüdür.

Amerika Birleşik Devletlerine ekonomik bir katkı sunması amacıyla tasarlanmış bu vize statüsü uygunluk şartlarını sağlayan kişilerin Amerika’da yatırım gerçekleştirmelerine ve bu yatırım doğrultusunda aileleri ile Amerika’da yaşamalarına olanak tanımaktadır.

E2 vizesi başvurularında aranan en temel şart ABD ile ticaret ve yatırım anlaşması bulunan ülkelerden birinin vatandaşı olmaktır. Yapılmış olan bu anlaşmalar karşılıklı olarak iki ülke vatandaşlarının bu ülkelerde yatırım yapmasına verilen bir izin niteliğindedir.

Türkiye’nin bu ülkelerden birisi olması sayesinde Türk vatandaşları E2 vize başvurusunda bulunabilir. Yatırımcı vizesi hakkında detaylı bilgi almak için E2 Vizesi ile Amerika’da Yatırımcı Olmak adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

E2 vize başvurusu ve e2 vize yenileme gereksinimleri

Kimler E2 Vizesi Almaya Uygundur?

E2 vizesi tüm başvuru sahipleri tarafından karşılanması gereken birtakım şartlara sahiptir. Söz konusu şartlar vatandaşı olunan ülkelere göre bazı değişiklikler gösteriyor olsa da genel olarak şu şartları sağlayan kişiler E2 vizesi için uygundur:

  • Vatandaşlık: Yatırımcı, Amerika ile anlaşmalı ülkelerden birisinin vatandaşı olmalıdır. Amerika ile anlaşması olan ülkelerin listesine resmi web sitesi üzerinden erişebilirsiniz.
  • Yatırım: Başvuru sahibi, Amerika Birleşik Devletleri’ne aktif bir iş için, bu işe uygun miktarda yatırım gerçekleştirmelidir.
  • Pozisyon: E2 yatırımcısı olarak Amerika Birleşik Devletlerinde yaşamak için yatırımcının gerçekleştirilecek iş ile ilgili en az %50 kontrol ve karar alma yetkisine sahip olması gerekmektedir.
  • Yatırımın Niteliği: E2 başvuruları için yatırımcının gerçek bir işe uygun bir miktarda yatırımda bulunması gerekmektedir. Burada en önemli faktör gerçeklik ve yatırım miktarının işe uygunluğudur.

Bu nitelikleri karşılayarak yapmayı planladığınız yatırımın aktif bir çalışma gerektirmesinin aranan önemli bir şart olduğunu tekrardan hatırlatmak isteriz. Yalnızca yatırım yaparak gelir elde etmek E2 vizesi için uygun olmayacaktır.

Örneğin son yıllarda lojistik sektörüne yatırım yapmak oldukça popülerdir ancak bir tır şirketinden hisse alarak Amerika’da tır yatırımı yapmak tek başına E2 vizesi almaya hak kazandırmayacaktır. Bunun için bir aktif yatırım gerekmektedir.

E2 Vize Yenileme Süreci için dikkat edilmesi gereken noktalar

E2 Vize Yenileme Süreci | Nasıl Yapılır ve Gerekli Evraklar

E2 vizesi yenileme başvuruları genel olarak ilk başvuruya benzerlik göstermektedir. Kendi ülkenizden E2 vizenizi yenileyebileceğiniz gibi E2 ile Amerika’da bulunduğunuz sırada statü uzatma başvurusunda da bulunabilirsiniz.

Burada en önemli nokta vize ve statü arasındaki farklılıktır. Birbiri ile karıştırılan veya aynı olarak düşünülen bu iki kavram birbirinden farklıdır. Vize, Amerika’ya giriş yapılması için yalnızca konsolosluk ve büyükelçilikler tarafından verilmiş olan bir izindir.

Öte yandan statü ise kişinin Amerika’da bulunma amacını ve sorumlulukları belirleyen bir durumdur.

Statü, mevcut olan vize doğrultusunda Amerika’ya giriş yaparken görevliler tarafından belirlenmektedir. Kişilerin vize süreleri devam etse dahi statülerinin Amerika’da kalmalarına izin verilen sürenin sonlanması ile Amerika’dan çıkış yapmaları gerekmektedir.

Amerika içerisinden yapılacak olan statü uzatma başvuruları mutlaka yasal kalış süresi içerisinde gerçekleştirilmelidir. Aksi durumda ülkede yasadışı olarak kalınmış olacak ve sınırdışı edilmek gibi bazı yaptırımlar uygulanacaktır.

Peki E2 vizesi yenileme başvuruları için gerekli olan evraklar nelerdir?

E2 Vizesi Yenileme belgeleri nelerdir

Türlerine Göre Yenileme Süreci İçin Gerekli Belgeler

E2 vizesi yenileme başvurusu sırasında gerekli evrakların ilgili kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir. Yenileme başvurularında türlerine göre şu belgeler gerekmektedir:

Kişisel Belgeler

  • DS-160 çevrimiçi göçmen olmayan vize başvuru formu
  • DS-165E formu ( E1 ve E2 vize statüleri için zorunlu olan bir ek formdur)
  • Geçerliliği devam eden pasaport
  • I-129 göçmen olmayan işçi dilekçesi

İşletme Belgeleri

  • İşletmeye önemli sayılabilecek miktarda yatırım yapıldığını kanıtlayıcı evraklar
  • Yatırım fonlarının aktif bir risk içerdiğine dair kanıtlar
  • Yatırım fonlarının kaynağına ilişkin belgeler

Finansal Belgeler

  • Vize başvuru ve dosyalama ücretlerinin ödendiği gösteren makbuzlar
  • Ayrıntılı kar zarar tabloları
  • Vergi beyannameleri ( Son 5 yıla ait)
  • Yatırım konusu işe ait tüm bordro ve mali evrakların kopyası

Tüm bu belgeler beraberinde işletmenin gerçekçi bir amaca yönelik olduğunu ve yeterli geliri ürettiğini kanıtlayıcı nitelikte belgeler de sunulmalıdır. E2 vizesi yenileme sürecinde saymış olduğumuz bu belgeler harici başvuru sahibinin profiline göre ek belgeler de gerekli olabileceğini belirtmek isteriz.

e2 vize yenileme için başvuru yapabileceğiniz adresler

ABD Konsolosluğu Aracılığıyla E2 Vize Yenileme Süreci

ABD konsolosluklarında yapılacak olan E2 vize yenileme işlemi ilk başvuru ile neredeyse aynıdır. E2 vizenizin süresinin dolması durumunda ABD dışında konsolosluk ve büyükelçiliklerden E2 vize yenileme başvurusunda bulunabilirsiniz.

E2 vizenizi yenilemek için bulunduğunuz ülkedeki konsolosluk ve büyükelçiliklere ilgili adımları gerçekleştirerek bir başvuruda bulunmanız gerekmektedir. ABD konsolosluğunda ya da büyükelçiliklerde E2 vize yenileme adımları aşağıdaki gibidir:

  1. DS160 çevrimiçi göçmen olmayan vize başvuru formunu ve DS165E formunu doldurmak
  2. Konsolosluk veya büyükelçiliklerden vize harç ücretini ödeyerek vize görüşme randevusu almak
  3. Gerekli destekleyici evrakları hazırlamak
  4. Vize mülakat görüşmesine katılmak

E2 vizesi için gerekli şartları karşılamaya devam etmeniz durumunda bu adımları tamamlayarak vize yenilemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

ABD Konsolosluğu Aracılığıyla Yenileme için Gerekli Belgeler

ABD konsolosluğu veya büyükelçiliklerine yapılacak olan Amerika vize yenileme işlemleri için mülakat görüşmesine bazı belgeleri götürmeniz gerekmektedir. Bu doğrultuda mülakat görüşmesinde yanınızda bulunması gereken belgeler şu şekildedir:

Mülakat hazırlık görüşmesine giderken saymış olduğumuz bu belgelerin tamamının konsolosluğa götürülmesi gerekmektedir. Öte yandan başvuru sahibinin profiline göre başkaca belgeler de gerekli olabilmektedir.

ABD Konsolosluğu için Vize Başvuru Ücretinin Ödenmesi

E2 vize yenileme başvurusunda bulunmak için doldurmuş olduğunuz DS-160 form numarası ile bir konsolosluk randevusu almanız gerekmektedir. Bu randevu alınırken ödenmesi gereken vize harç ücreti ise E2 vizesi için 315 USD’dir.

Vize harç ücretini konsolosluk resmi web sitesi üzerinden kredi/banka kartı ile ödeyebileceğiniz gibi anlaşmalı bankalar üzerinden nakit olarak da ödeyebilirsiniz.

USCIS Aracılığıyla Vize Uzatma Süreci

Yukarıda da belirttiğimiz üzere vize ve statü birbirinden farklı durumlardır. Eğer Amerika’da bulunurken size verilen bulunma süresinin bitimine yaklaştıysanız bunun için ABD içinden ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne (USCIS) başvuru yapmalısınız.

Vize süresi devam ederken statünüzün Amerika’da kalmaya vermiş olduğu izin süresi dolabilir. Bu sürenin geçmesine rağmen gerekli süreçleri başlatmamak Amerika’dan deport edilmek ile sonuçlanabilir.

Bazı durumlarda vize süresi dolmuş olan kişilerin statü doğrultusunda Amerika’da kalmaya devam etmesi mümkün olabilmektedir. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için bir göçmenlik avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

E2 Vize Yenileme için başvuru ne zaman yapılmalı

USCIS Aracılığıyla E2 Vize Yenileme Süreci

E2 vizesi ile Amerika’da bulunan kişilerin vize statülerinde belirtilen kalış süresinin dolması ile Amerika’dan çıkış yapmaları gerekmektedir. Bu sebeple E2 vizesi ile Amerika’da kalmak için bulunma süreniz sonlanmadan yaklaşık 6 ay öncesinde statü uzatma başvurusu yapmak bir problemle karşılaşma riskinizi azaltacaktır.

Unutmamalısınız ki bu süreçte E2 vize statünüzü koruyor olmanız gerekmektedir. E2 vizesi ile yapılmış olan yatırıma yönelik işin devam etmesi, bu işte hala en az %50 oranında karar verme yetkisine sahip olmanız türündeki nitelikleri devam ettirebilmeniz halinde E2 statünüzü uzatabilirsiniz.

USCIS Aracılığıyla Aracılığıyla Yenileme için Gerekli Belgeler

USCIS’e gerçekleştirilecek olan statü uzatma başvurusu I-539 formunu doldurarak gerçekleşmektedir. I-539 Göçmen Olmayan Statü Uzatma ve Değiştirme formu ile USCIS’e yapacağınız başvuru sonucu vize statünüzün uzatılması değerlendirilecektir. Bu başvuru sürecinde şu belgeleri de sunmanız gerekmektedir:

  • Yenileme talebini anlatan mektup
  • I-94 kayıt formu (Amerika’ya giriş ve çıkış bilgilerinizi içermektedir.)
  • E2 vizesi bulunan pasaport fotokopisi
  • Son 2 yıla ait vergi beyannameleri

Bu belgeler beraberinde E2 statünüzü koruduğunuza dair kanıt teşkil eden tüm evrakların da başvuruya eklenmesi gerekmektedir.

USCIS Aracılığıyla Vize Başvuru Ücretinin Ödenmesi

USCIS’e yapılacak olan her bir dosyalama işleminin belirli bir ücreti bulunmaktadır. E2 statüsü uzatmak için doldurulması gereken I-539 formunun dosyalama ücreti ise 2024 yılı için 470 USD’dir.

E-2 Vizesi Yenileme Başvurusunun Değerlendirilmesi

Konsolosluğa yapılacak olan E2 vizesi yenileme başvurularında veya USCIS’e yapılacak statü uzatma başvurularında esas alınacak olan değerlendirme kıstası E2 gerekliliklerini karşılamaya devam ediyor olup olmamanızdır. Bu nedenle başvurularda E2 gerekliliklerini sağlıyor olduğunuzu kanıtlayacak belgelerin sunulması son derece önemlidir.

Başvurunun onaylanması ile Amerika’da gerçekleştirdiğiniz yatırım doğrultusunda çalışarak Amerika’daki yaşamınıza devam edebilirsiniz. Bu durum başvuru sahibinden yararlanan aile üyeleri (eş ve 21 yaşın altındaki evli olmayan çocuk) için de geçerlidir.

Yeni Vize Süresi ve Haklar

E2 vizesi yenileme başvurusunun onaylanması ile 5 yıllık bir E2 vizesi verilmektedir. Yatırım sahibi bu 5 yıllık E2 vizesi ile Amerika’da 2 yıl kalabilmektedir. 2 yılın sonunda statü uzatma başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

E2 vizesinin verilmiş olduğu 2 yıl içerisinde Amerika’dan çıkış yapıp geri girilmesi durumunda 2 yıllık süre tekrardan başlamaktadır.

Başvurunun Reddedilmesi Durumunda Yapılacaklar

Yenileme başvurularının reddedilmesinin en yaygın sebebi E2 ile gerçekleştirilen yatırımın kar elde etme kapasitesine sahip olmamasıdır. Unutulmamalıdır ki E2 vize sahiplerinden ABD ekonomisine katkıda bulunmaları beklenmektedir.

Vize yenileme başvurusunun reddedilmesi sonucu itiraz mümkün değildir. Öte yandan USCIS’e yapılan statü uzatma başvurusunun reddedilmesi sonucu atılabilecek bazı adımlar mevcuttur. Daha detalı bilgi için çalışmakta olduğunuz göçmenlik avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.

İtiraz ve Yeniden Başvuru Süreci

USCIS’e yapılan statü uzatma başvurusunun reddedilmesi sonucu izlenebilecek başlıca iki yol mevcuttur. Buna göre başvurusu reddedilen başvuru sahibi:

  • İdari Temyiz Ofisi’ne başvuruda bulunabilir.
  • USCIS’e kararını yeniden değerlendirmesi talebinde bulunabilir.

Bu adımları atarken ilgili kuruma talebinizi gerekçelendirmeniz ve hata yapıldığını düşündüğünüz noktayı detaylı şekilde açıklamanız gerekmektedir.

E-2 Vizesi Yenileme Sürecine Dair İpuçları

E2 vize sahipleri vize veya statü sürelerinin dolması sonucu gerçekleştirecekleri başvurularda bazı hususlara dikkat etmelidir:

  • Amerika’ya E2 vizesi ile giriş yapan yatırımcılar I-94 formlarını inceleyerek statüleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Aksi taktirde yenileme veya uzatma başvurusu için uygun zamanı kaçırarak birtakım yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir.
  • Eğer E2 vize süreniz devam ediyor fakat statü süreniz dolduysa Amerika’da bulunduğunuz süre içerisinde USCIS’e statü uzatma başvurusunda bulunabilirsiniz. Vize süresi dolan kişilerin ise mutlaka ABD dışında konsolosluk veya büyükelçiliklerden E2 vize yenileme başvurusunda bulunması gerekmektedir.
  • E2 vizesi bir göçmen olmayan vizedir. Bu doğrultuda vize sahiplerinin süreç sonunda Amerika’dan ayrılmaları beklenmektedir. Bu sebeple Green Card başvurusunda bulunmak niyetinde olan kişilerin E2 yatırımcı vizesi ile Amerika’ya girmelerine izin verilmeyecektir.
  • E2 vizesi kişiye Amerika’da bulunduğu süreçte sadece yatırımı doğrultusunda meydana gelen işte çalışma hakkı vermektedir. Bu sebeple E2 vize sahiplerinin yatırımları dışında çalışmalarına izin verilmeyecektir.

Bu yazımızda E2 vizesi uzatma başvurusu detaylarından bahsettik. ABD’ye seyahat etmek için kullanabileceğiniz farklı amaçlardaki diğer vize türleri hakkında bilgi edinmek için ABD Vize Türleri kategorisindeki diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.

ABD Vize Başvuru ve Uzatma Süreçlerinde Profesyonel Destek

Amerika vize yenileme süreçleri de başvurular kadar titizlikle ilerletilmesi gereken ve ufak bir hata veya eksiklikte olumsuz sonuçlanabilen süreçlerdir. Bu nedenle zaman ve para kaybı yaşamadan, emekli ABD Konsolosluğu yetkilisi ve vize uzmanı ekibimizle Amerika vize yenileme sürecinizi yönetmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dilerseniz aşağıdaki butona tıklayarak planladığınız türdeki ABD vizesini almaya uygun olup olmadığınızı ücretsiz öğrenebilirsiniz. Size en kısa sürede dönüş yapıyor olacağız.

Amerika Vize Başvurunuza Uzmanlar ile Hazırlanın
Eski ABD Konsolosluk Yetkilileri ile Başvuru ve Gerçeğe Uygun Mülakat

Açılan sayfadaki ücretsiz formu doldurmanız halinde size en kısa sürede dönüş yapacağız.

Sayfa Güncellenmektedir.

Bu hizmetten yararlanmak için: info@visapeer.com adresine mail gönderebilir ya da Amerika’dan +1 (973) 995-9977 ve
Türkiye’den +90 (850) 241 55 88 numaramızı arayabilirsiniz.

WhatsApp
Scan the code
Merhabalar!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?