Amerika'da Yaşam ve Çalışma 9 dakikalık okuma

Amerika’da İş Kurmak ya da İşinizi Taşımak için Vize Seçenekleri

01 Ağustos 2024
Amerika'da iş kurmak

Amerika’da yatırım yaparak, Türkiye ile ABD arasında ticaret yürüterek ya da uluslararası şirketlerde çalışan iş insanları Amerika’da iş kurmak ya da işini taşımak amacıyla oluşturulan vize türlerine başvuruda bulunabilir. Bu vize statüleri ile işinizi Amerika’ya taşırken ailenizi yanınızda getirme ve Green Card elde edebilme gibi bazı avantajlardan da yararlanabilirsiniz.

Bu yazımızda işini Amerika’ya taşımak ya da Amerika’da iş kurmak isteyen girişimci ve iş insanları için uygun vize statülerini ve bu vize statülerinin özelliklerini inceleyeceğiz. ABD vize başvurusu için hizmetlerimize göz atabilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Amerika’da iş kurmak geniş pazar hacmi, güçlü ekonomik altyapısı ile girişimcilere pek çok fırsat sunmaktadır. Eyaletten eyalete değişmekle birlikte vergi teşvikleri ve çeşitli finansman seçenekleri sayesinde, ABD’de iş kurmak uluslararası girişimciler için çekici hale gelmiştir. Ayrıca ABD’nin yüksek yaşam standardı yeni işlerin büyümesi ve gelişmesi için ideal bir ortam da yaratmaktadır.

Amerika’da iş kurmak için kullanabileceğiniz üç vize türü bulunmaktadır. Ayrıca bu vize türleri Amerika’ya işini taşımak ya da Amerika çalışma izni için de kullanılır.

ABD’de iş kurma planlarınızı gerçekleştirmeden önce kısa süreli bir ziyaret ile ülkeyi ve dinamiklerini tanımak göçmenlik avukatları tarafından tavsiye edilmektedir. Bunun için B1 B2 vize türünde bir başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bu yönde bir düşünceniz varsa emekli ABD Konsolosluğu yetkilisi ve vize uzmanı ekibimizle size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Yazımızın devamında ABD iş ve şirket kurmak isteyenler ya da ABD’deki bir şirkete transfer olamak isteyenler için vize seçeneklerinin detaylarına değineceğiz.

L-1 Vizesi Nedir?

Bir göçmen olmayan vize statüsü olan L-1 vizesi çok uluslu şirketlerin bazı çalışanlarının Amerika’da çalışması için alınması gereken bir vizedir. Şirket içi transfer vizesi olarak adlandırılan L-1 vizesi L-1A ve L-1B olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. L-1A vizesi yabancı şirketin Amerika ayağına transfer edilecek olan yöneticiler için uygunken L-1B vizesi uzmanlaşmış bilgiye sahip diğer tüm çalışanlara yöneliktir.

Amerika'da iş kurmak : L1A  L1B Vizesi

L-1 Vizesi için Başvuru Şartları Nelerdir?

L-1 vizesi için hem çalışanın hem de Amerika’daki iştirakine katılacağı ana şirketin karşılaması gereken bir takım gereklilikler vardır. Bu doğrultuda L-1 vizesi için şu şartların sağlanması gerekmektedir:

  • Bir yıllık çalışma geçmişi: Çalışan L-1 başvurusunu gerçekleştirdiği tarih itibariyle en az bir yıldır şirkette çalışıyor durumda olmalıdır.
  • Uygun Pozisyon: L-1A vizesi için sponsor şirkette yönetici olarak çalışıyor olmak gerekmektedir. L-1B vizesi ile Amerika’daki iştirake transfer olmak için ise çalışan alanında uzmanlaşmış olmalıdır.
  • İşveren Başvurusu: Sponsor işveren, çalışana geçerli bir iş teklifi sunarak ABD vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne başvuruda bulunmalıdır.

Amerika’da çalışacak olan kişiler ve sponsor şirket yukarıda bahsettiğimiz bu şartların uygunluğu durumunda başvuruda bulunabilir. Başvuru sürecinde bu şartların karşılanması için bir takım resmi prosedürler uygulanmakta ve belgeler talep edilmektedir.

L-1 Vizesi Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

L-1 vizesi ile Amerika’da çalışmak bazı avantajları beraberinde getirmektedir:

  • Eşiniz ve çocuklarınız sizinle birlikte ABD’ye gelebilir.
  • Eşiniz çalışabilir ve çocuklarınız eğitim görebilir.
  • Şartların karşılanması halinde L1A için 7 ve L1B için 5 yıla kadar kalma süresi uzatılabilir.
  • Şartlarını karşılamanız halinde gelecekte Green Card başvurusunda bulunabilirsiniz.

Dezavantaj olarak sayılabilecek noktalar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • L1A için yeni kurulacak bir şirket için ilk girişte 1 yıl kadar bulunma izni verilir.
  • Kurulu bir şirket için 3 yıla kadar ilk girişte bulunma süresi elde edebilir.
  • Eğer Green Card’a geçiş yapılmazsa verilen süre sonunda ülkeyi terk etmeniz gerekir.

Yukarıda saydığımız avanataj ve dezavantajlar kişinin niteliklerine, pozisyonuna ve başvuru durumuna göre değişiklik göstermektedir. Size özel olarak artı ve eksi yönlerini öğrenmek için profesyonel bir danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.

E-1 Vizesi Nedir?

Belirli anlaşmalı ülkelerde faaliyet gösteren iş insanlarının Amerika’da çalışmasına olanak gösteren bir vize statüsü olan E-1 vizesi Amerika’da çalışmak ve ticaret yapmak isten kişilere uygun bir vizedir. Bu doğrultuda ABD ‘ye işinizi taşımak için E-1 vizesi kullanılabilir.

Amerika'da iş kurmak : E-1 Vizesi

E-1 Vizesi için Başvuru Şartları Nelerdir?

Öncelikle ABD E-1 ticaret vizesi başvurusunda bulunmak için Amerika ile ticaret anlaşması yapmış ülkelerden birinin vatandaşlığı aranmaktadır. Çok ortaklı şirketler üzerinden alınacak E-1 vizesi için şirketin en az %50’si anlaşmalı ülke vatandaşlarına ait olmalıdır. Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında bu ticaret anlaşması geçerlidir.

E-1 vizesi başvuruları için aranan şartları şu şekilde sayabiliriz:

  • Yürütülen iş ticaret olarak nitelendirilmelidir.
  • Ticaretin sürekli bir akış sağlayabilecek önemde olması gerekmektedir.
  • Yapılan ticaretin hacmen en az %50’si anlaşma ülkesi ile ABD arasında gerçekleştirilmelidir.
  • E-1 vizesi ile Amerika’ya gitmek için başvuruda bulunan kişinin şirket ve ticari faaliyet için önemli bir konumda bulunması gerekir.

Bu şartları sağlayan kişiler gerçekleştirilecek faaliyetin kanıtları beraberinde E-1 vizesi başvurusunda bulunabilirler. Bu noktada bir Türk vatandaşının ABD ile anlaşmalı olmayan bir ülke arasında yaptığı ticaret bu şartı sağlamayacağının altını çizmek isteriz.

E-1 Vizesi Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

E-1 vizesi ile Amerika’da iş kurmak size aşağıdaki avantajları sağlayacaktır:

  • E-1 vizesi en fazla 2 yıllık veriliyor olsa da sürenin sonunda ikişer yıllık sınırsız uzatma hakkınız bulunur.
  • Vize sahibinin eşi ve 21 yaşının altındaki evli olmayan çocukları da Amerika’da yaşabilir.
  • Eşiniz çalışma ve çocuğunuz eğitim görme hakkı elde eder.

Eksi sayılabilecek bir nokta ise E-1 tüccar vizesi ile Amerika’da bulunan kişilerin yalnızca sponsor şirketi veya gerekçe olarak gösterdiği ticaret faaliyeti doğrultusunda ABD’de bulunma ve çalışma hakları vardır. Ayrıca E-1 vizesi Dual Intent bir vize olmaması nedeniyle Green Card’a geçiş için kullanılamaz.

E-2 Vizesi Nedir?

ABD’de gerçekleştirilecek bir yatırım için E-2 vizesi başvurusunda bulunarak geçici bir süre Amerika’da yaşama ve çalışma hakkı elde edebilirsiniz. E-2 vize statüsü için kişinin ABD ile ticaret anlaşması yapmış ülkelerden birinin vatandaşı olması gerekir.

Amerika'da İş Kurmak : E-2 vizesi

E-2 Vizesi için Başvuru Şartları Nelerdir?  

E-2 vizesi için başvuru sahiplerinin uyması gereken birtakım şartlar vardır. Bu şartları karşılamayan kişiler E-2 vize uygunluğunda bulunmayacak ve başvuruları olumsuz değerlendirilecektir.

  • Başvuru gerçekleştirecek kişinin Amerika ile ticaret anlaşması yapan ülkelerden birinin vatandaşı olması gerekmektedir.
  • E-2 vize başvurusunda gerekçe olarak gösterilen yatırımın makul bir miktarda olması gerekmektedir.
  • Yapılacak olan yatırımın büyüme potansiyeli bulunmalıdır.
  • Yapılan yatırım aktif bir iş üzerinden gerçekleştirilmelidir. Pasif ve çalışma gerektirmeyen yatırımlar E-2 vizesi için uygun olmayacaktır.

Yukarıdaki şartları sağlayan kişiler E-2 vizesi başvurusunda bulunarak yapacakları yatırım doğrultusunda verilen süre içinde Amerika’da yaşayabilir. Bu noktada makul yatırım miktarı plandığınız işin gerekliliklerine göre değişmektedir.

Son dönemde sıklıkla merak edilen Amerika’da Tır Yatırımı konusunda ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.

E-2 Vizesi Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

E-2 ABD yatırım vizesi sahipleri Amerika’da aşağıdaki avantajlara sahip olacaktır:

  • E-2 vizesi maksimum 5 yıl olarak verilmektedir.
  • İlk girişinizde 2 yıl kadar ABD’de bulunabilirsiniz.
  • 2 yıllık olmak üzere, uygun şartlar karşılandığı sürece, sınırsız uzatma yapılabilir.
  • Eşiniz ve çocuklarınız da sizinle ABD’de bulunabilir.
  • Şartların karşılanması halinde vize sürenizi uzatabilirsiniz.

ABD E-2 yatırımcı vizesinin olumsuz sayılabilecek noktaları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • ABD’de kalma sürenizi uzatabilmek için yatırımın karlılığı gerekir.
  • Dual Intent bir vize olmaması nedeniyle Green Card’a geçiş için doğrudan bir yöntem değildir.
  • Sadece vizenizi almak için kullandığınız işin devamlılığı ile kullanılabilir.
  • Yapılan yatırımın en az %50’sine ya da yönetici pozisyonuna sahip olmalısınız.

Yapılacak yatırımın karlılık amacı göstermemesi ya da marjinal yatırım olarak yetersiz görülmesi gibi durumlar başvurunuzun olumsuz değerlendirilmesine neden olabilir. Bu nedenle sürece başlamadan önce profesyonel destek almanız gerekir.

Amerika’da şirket kurmak hakkında ayrıca ilgili içeriğimizi de ziyaret edebilirsiniz.

Amerika Vize Başvurunuzda Hatalardan Kaçının

ABD vize başvurularında niteliklerin karşılanmadığı bir vize türünde başvuru yapmak ya da hatalı bir başvuru ret almanıza neden olacaktır. Üstelik bir kez ret almak gelecekteki başvurularınız için de bir risk oluşturmaktadır.

ABD’ye kısa süreli ziyaretler kullanılan B1 B2 vizeleri hakkında detaylı bilgi almak için emekli ABD Konsolosluk yetkilisi ve vize uzmanı ekibimizle iletişime geçebilir ya da aşağıdaki butona tıklayarak vize uygunluğunuzun değerlendirilmesi talebinde bulunabilirsiniz.

Amerika Vize Başvurunuza Uzmanlar ile Hazırlanın
Eski ABD Konsolosluk Yetkilileri ile Başvuru ve Gerçeğe Uygun Mülakat

Açılan sayfadaki ücretsiz formu doldurmanız halinde size en kısa sürede dönüş yapacağız.

Sayfa Güncellenmektedir.

Bu hizmetten yararlanmak için: info@visapeer.com adresine mail gönderebilir ya da Amerika’dan +1 (973) 995-9977 ve
Türkiye’den +90 (850) 241 55 88 numaramızı arayabilirsiniz.

WhatsApp
Scan the code
Merhabalar!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?