Amerika Vizesi Nedir?
Bilmeniz Gerekenler

Amerika vizesi almak, özellikle daha önce vize başvurusu yapmamış kişiler için, oldukça karmaşık bir süreç olabilir. Vize nedir, nasıl başvuru yapılır ve nelere dikkat etmek gerekir gibi pek çok soru işareti oluşabilmekte.

Ayrıca geçmişte yapılan başvurular ya da kişinin sahip olduğu nitelikler de bu noktada vize başvurusunun onaylanıp onaylanmayacağı konusunda şüpheye düşmesine neden olacaktır.

Sizin için hazırladığımız bu kılavuzda Amerika vizesi almak isteyenlerin en çok sorduğu sorulara cevap vermeyi amaçladık. 

Eğer sorularınızın cevaplarını bulamadıysanız emekli ABD Konsolosluğu yetkilisi ve vize uzmanlarından oluşan ekibimizden ücretsiz bilgi almak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.

amerika vizesi nasıl
ABD Vizesi üzerinde İsim Soyisim, Pasaport Numarası ve sahip olduğunuz Vize Türü, Geçerlilik Tarihi, Veriliş Tarihi gibi bir takım detayları içerir.

Vizenizi aldıktan sonra vize üzerindeki bilgilerinizin doğruluğunu kontrol etmelisiniz.
Amerika Vize Başvurusu Hakkında Sorularınız mı Var?
Ekibimiz en kısa sürede size dönüş yapacaktır.

Amerika Vizeleri Hakkında Merak Edilenler

Amerika vizesi sahip olduğunuz ülke pasaportuna işlenen ve Amerika Birleşik Devletlerine giriş yapabileceğinizi gösteren bir onaydır. 

Bu onayı alabilmek için öncelikle ABD’ye gitmekteki amacınızın ne olduğunun belirlenmesi, buna uygun başvurunun yapılması, ücretlerin ödenmesi ve ABD Konsolosluğunda bir mülakata katılınması gerekmektedir.

Amerika vize çeşitleri ülkeye giriş yapmaktaki amacınıza göre çeşitlenmektedir. Turistik amaçlarla, eğitim amacıyla ya da yatırım faaliyeti ve ticari faaliyet yürütmek için pek çok farklı vize türüne başvuru yapabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için Amerika Vize Başvurusu Nasıl Yapılır? içeriğimize göz atabilirsiniz.

Sıklıkla kafa karıştıran konulardan birisi olan 10 yıllık Amerika vizesi, B1/B2 vizesi olarak adlandırılan ve kısa süreli turistik, tedavi ya da iş amaçlı ziyaretler için kullanılan vizedir. Pasaportunuza işlenen bu 10 yıllık vizeyi tek girişte 6 ayı geçmemek kaydıyla Expiration Date kısmındaki tarihe kadar ABD’ye giriş yapmak için kullanabilirsiniz.

Anlaşılacağı üzere vizenizin geçerlilik süresi ile ABD’de tek girişte bulunabileceğiniz süre farklılaşmaktadır. 10 yıllık ABD vizesi sahibi olmak, bir girişte 10 yıl kadar ülkede bulunabileceğiniz anlamına gelmemektedir. 

Aksine böyle bir durum size verilen sürenin ötesinde ülkede bulunduğunuz için vizenin iptal edilmesi ve deport edilmeniz gibi olumsuz durumlarla sonuçlanabilir.

Çeşitli seyahat ve ABD’de bulunma amaçlarına göre oluşturulmuş Amerika vize türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Bahsettiğimiz bu vize türleri en çok tercih edilenler olup kullanım amacına göre pek çok farklı vize türleri de bulunmaktadır.

Bu vize türleri hakkında detaylı bilgi edinmek ve farklı seçenekleri keşfedebilmek için ABD Vize Türleri kategorisindeki yazılarımıza göz atabilirsiniz. 

B1/B2 turist vizesi genellikle 10 yıllık olarak verilmektedir. Ancak vizenin geçerlilik süresi Amerika’da kalış süresi ile aynı değildir. Amerika’daki kalış süresi sınır kapısındaki polisin vereceği kalış hakkı ile ilgilidir.

Dolayısıyla Amerika’da yasal kalış hakkının ihlal edilmemesi için yalnızca sınır kapısındaki polisin vereceği kalış hakkı kadar bulunmalısını. Bu süre ise girişte belirtilen seyahat amacına göre değişiklik gösterir.

Sahip olduğu ABD vizesinin süresi bitmiş olan kişiler üzerinden 48 aydan daha fazla süre geçmemek ve aynı vize türünde olmak kaydıyla vizelerini yenileyebilirler. Ayrıca bir avantaj olarak tekrar mülakata girmeniz de gerekmeyebilir. 

Bunun için ülkenizdeki konsolosluğun resmi sayfası üzerinden yenileme başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak başvurunuzda dikkatli olmanız gerektiğini ve aksi bir durumda yenileme talebinizin olumsuz sonuçlanabileceğini belirtmek isteriz.

Daha fazla bilgi için ABD Vize Uzatma İşlemleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Kısaca ifade etmek gerekirse Amerika vizesi almak için başvuru yapmayı planladığınız vize için uygun olup olmadığınızı öğrenmeli, ardından Amerika vizesi için gerekli evrak, form ve bilgileri ABD Konsolosluğuna göndermeli, gerekli ücretleri ödemeli ve mülakata girmelisiniz.

Genel olarak Amerika vizesi almak için gerekli evraklar şunlardır:

  • Planlanan kalış süresi sonrası en az 6 ay daha geçerli pasaport
  • Doğru ve eksiksiz olarak doldurulmuş DS160 Formu
  • Uygun şartlarda biyometrik fotoğraf
  • Başvuru ücretlerinin ödendiğini gösterir makbuzlar
  • Kişinin niteliklerini destekleyen kanıtlayıcı belgeler

Öte yandan başvurunun kendisi yukarıda bahsettiğimiz kadar çabuk gerçekleşmiyor. Öncelikle vizenizin amacı ABD’de bir süreli bulunmak için seyahat etmek ve sonra ülkenize dönmekse bunu kanıtlayabilmelisiniz. 

ABD’ye hayatınızı orada devam ettirmek için gittiğiniz şüphesi oluşması durumunda, başvuru yaptığınız vize türü ile çeliştiği için ret kararı verilecektir.  Bu nedenle ülkeniz ile olan bağlarınızın güçlü olduğunu kanıtlayabilmeniz gerekir.

Ayrıca Bakınız:

Amerika vizesi almak gerekli şartları karşılayabilen kişiler için zor değildir. Bu noktada en kritik konular maddi gücünüz, vize amacına göre değişmekle birlikte ülkenizle olan bağlarınız ve geçmiş seyahatlerinizdir.

Elbette bu noktaların tamamında çok güçlü bir profil çizmek herkes için kolay değil. Unutmamalısınız ki konsolosluk tek bir kriter üzerinden başvurunuzu değerlendirmemektedir.

Bu nedenle örneğin iyi ve düzenli bir geliri olmasına karşın ülkesi ile bağları zayıf görülen bir kişi ret alabilirken görece daha düşük bir geliri olan ama daha önce pek çok yurtdışı ziyaretleri gerçekleştirmiş birisi onay alabilir. 

Her bir vize başvurusunun kendi özelinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Dilerseniz ön değerlendirme için form doldurabilirsiniz. Size en kısa sürede dönüş yapıyor olacağız.

Amerika vizesi almak için hesabınızda en az 30.000 TL olmalı gibi net bir rakam vermek doğru olmayacaktır. Çünkü ABD’de ne kadar süre kalmayı planladığınız ya da birisini ziyaret için gidip gitmediğiniz gibi pek çok konu hesabınızda olması gereken meblağ konusunda farklılıklara neden olmaktadır. 

Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için Amerika Vizesi için Banka Hesabı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Amerika vize başvurularında vize görüşmesine götürülecek evraklar verilen cevapları destekleyici nitelikte evraklardır. Bu evraklar vize memuru görüşme esnasında görmek isterse gösterilir. Eğer Amerika’da bir tanıdık ya da akraba ziyareti gerçekleştirecekseniz Amerika’daki yakından alınacak olan davetiye yazısı da bu nitelikte bir evraktır.

Amerika’da bulunan tanıdığın hazırlayacağı davet yazısı için net ve zorunlu bir format yoktur. Vize memurunun istemesi halinde gösterilecek olan kendisini tanıttığı, başvuru sahibi ile aralarındaki bağı ve seyahat amacını açıkladığı net bir davet yazısı yeterli olacaktır.

ABD vize başvurusunda bulunmak için geçerli bir DS160 formu zorunludur. ABD vize randevusu almak istediğinizde bir DS160 form numarası istenecektir.

Fakat uzun randevu süreleri sebebi ile randevunun alındığı tarihten görüşme tarihine kadar başvuru sahiplerinin profillerinde değişiklikler olabilmektedir.

Bu durumda başvuru sahipleri yeni bir DS160 formu doldurarak randevu bilgileri içerisinden DS160 form numaralarını güncelleyebilirler.

Görüşmeye giderken götürülmesi gereken belgeler içerisinde DS160 onay sayfası da bulunduğundan görüşmeye son doldurulan güncel DS160 formunun onay sayfası götürülmelidir.

Amerika vize başvuruları dünya üzerindeki bütün ABD konsoloslukları üzerinden yapılabilmektedir. Ancak doğru bir başvuru için kişilerin yaşadıkları ülkedeki ABD konsolosluğuna başvuruda bulunmaları tavsiye edilir.

İkamet edilen ülkeden farklı ülkelerde onay oranının yüksek olması veya randevu tarihlerinin erken olması gibi gerekçelerle yapılacak olan başvurular başvurunun olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilmektedir.

ABD vize başvuruları yapılmadan önce en sık sorulan sorulardan birisi de başvurunun hangi konsolosluktan yapılmasının daha avantajlı olduğudur.

Genel inanışın aksine Ankara veya İstanbul ABD konsoloslukları üzerinden yapılacak başvurular için sonucu etkileyecek bir fark bulunmamaktadır.

Bu iki konsolosluk arasındaki fark yalnızca yoğunluk sebebiyle oluşan randevu sürelerindeki farklılıktır. İstanbul, daha metropol bir şehir olması sebebiyle daha fazla kişi tarafından tercih edilmekte ve bur sebeple randevular daha ileri tarihlere verilmektedir.

Sonuç olarak İstanbul ve Ankara’da yapılacak olan ABD vize başvurularında aynı pozisyondaki görevliler başvuruları aynı kriterlere göre değerlendirmektedir. Bu sebeple bu iki konsolosluk arasında başvurunun sonucunu etkileyecek bir fark bulunmamaktadır.

Daha önce yapılan bir başvurudan ret almanız yeni yapacağınız başvurunun deyim yerindeyse sıkı dokunarak incelenmesine neden olabilir. 

Öte yandan bir kez ret almak ABD kapılarının sizin için tamamen kapandığı anlamına gelmiyor. Ret almanıza neden olan konular üzerinde çalışıp bunları iyileştirdikten sonra elbette vize onayı alabilirsiniz. 

Bugüne kadar geçmiş ret sonuçlarına rağmen doğru bir çalışma ile onay alan danışanlarımız olduğunu belirtmek isteriz. Burada önemli olan nokta başvurunuzun iyileştirilmiş olmasıdır. Aksi halde ret kararından sonra hiçbir değişiklik yapmadan tekrar başvurmak kaç kere başvuru yapılırsa yapılsın ret ile sonuçlanacaktır.

ABD vizesi reddedildikten sonraki 2 yıl içerisinde başvuru yapılamayacağı söylemleri doğruyu yansıtmamaktadır. 2 yıl konusu yalnızca vize görüşmesi için randevu alma aşamasında sorulan ve etki doğuran bir kriterdir.

Son 2 yıl içerisinde ret almış olan kişilere vize görüşmesi için randevu alırken sistemde daha ileri tarihli randevular açılmaktadır. Ancak bu durum 2 yıl içerisinde ret almış olan kişilerin yeniden bir ABD vize başvurusunda bulunamayacağı anlamına gelmemektedir.

Amerika vize reddine itiraz edilememektedir. Öte yandan yeni bir başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz Amerika Vize Reddi Sonrası Yapmanız Gerekenler içeriğimizden detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Başvuru sahiplerinin sıklıkla yanıldığı noktalardan birisi de tüm bilgi ve belgelerin tamamlanıp gönderildikten sonra randevu alarak katılmaları gereken vize mülakatının sadece bir prosedür olduğudur. 

Hatta bunun da ötesinde zaten vize onayı verilip verilmeyeceğinin mülakattan önce kararlaştırıldığı da bu iddialardan bir diğeridir. 

Ancak aksine, ABD vize mülakatını gerçekleştiren yetkili şüpheli ya da eksik gördüğü bir nokta nedeniyle başvurunuzu reddetme hakkına sahiptir. 

Bu nedenle vize mülakatı konusu da en az form doldurmak ve belgeleri sağlamak kadar ciddi ele alınması gereken bir noktadır. 

ABD Vize Mülakat Soruları konusunda detaylı bilgi için içeriğimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Öncelikle mülakata giderken bir ülkenin konsolosluğuna gidiyor olduğunuzun bilincinde olmalısınız. Bu nedenle tavır, davranışlarınız ve giyim tercihinize dikkat etmelisiniz.

Konsolosluğa giriş yaparken yanınızda getirmeniz yasak olan bazı eşyalar bulunmaktadır. Resmi ABD konsolosluğu sitesinden bu eşyaların listesine ulaşabilirsiniz. Bu sayede zaten heyecanlı olacağınız bir durumun daha da gergin bir hale gelmesinin önüne geçebilirsiniz.

Mülakat esnasında ise size sorulan sorulara net ve yeteri kadar cevaplar vermelisiniz. 

Saydığımız bu noktalar vize mülakatı için genel olarak bilmeniz gerekenlerdir. Başvuru yaptığınız vize türüne ve size özel durumlara göre farklı sorular sorulabilir. Bunlar için bir ön hazırlık yapmak, mülakatınızın olumlu geçmesi için faydalı olacaktır.

Daha fazla bilgi için ABD Vize Mülakatına Hazırlanmak yazımıza göz atabilirsiniz.

Mülakatınız tamamlandıktan sonra size doğrudan konsoloslukta sonuç söylenebilir ya da daha sonra haber verileceği belirtilebilir. 

Ümit ettiğimiz üzere eğer vizeniz onaylandıysa belirtmiş olduğunuz PTT şubesine şahsen teslim almanız için vizeniz basılı olarak pasaportunuz gönderilir. 

Bazı durumlarda ek idari işlem süresi gerekebilir. Bu durumda vize mülakatınız tamamlanmasına karşın idari işlemler için de bekleneceği size bildirilmektedir. Ek idari işlem uygulanması vize reddi alacağınız anlamına gelmemektedir.

En istemediğimiz sonuç ise mülakat sonrasında ret almış olmaktır. Bu durumda daha önce de bahsettiğimiz üzere ret nedenleri üzerinde çalışarak yeniden başvuru yapılabilir.

ABD vize başvurularındaki bazı prosedürler farklı ülke vize başvuru prosedürleri ile karıştırılabilmektedir. ABD vize başvuruları görüşme esasına dayalıdır ve görüşmeye katılana kadar konsolosluğa herhangi bir belge ve pasaport gönderimi yapılmamaktadır.

Görüşme sonrasında vize başvurusunun olumlu sonuçlanması ile pasaport vize basımı için konsoloslukta Türkiye’de ortalama 3 iş günü kadar kalacaktır. Vize basımı tamamlandıktan sonra başvuru sırasında belirtilen teslimat seçeneğine uygun olarak pasaport sahibine kargolanır.

Amerika Vize Başvurusu Hakkında Sorularınız mı Var?
Ekibimiz en kısa sürede size dönüş yapacaktır.

Sayfa Güncellenmektedir.

Bu hizmetten yararlanmak için: info@visapeer.com adresine mail gönderebilir ya da Amerika’dan +1 (973) 995-9977 ve
Türkiye’den +90 (850) 241 55 88 numaramızı arayabilirsiniz.

WhatsApp
Scan the code
Merhabalar!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?